Dagelijks meer dan twee glazen frisdrank met suiker of met zoetstoffen verdubbelt de kans op het krijgen van diabetes. Meer dan 5 glazen van 200 ml op een dag vertienvoudigt het risico op diabetes 2 zelfs. Tot die conclusie komen Zweedse onderzoekers na een studie onder 2.874 mensen.

Type 2 en auto-immuun diabetes
De onderzoekers analyseerden vragenlijsten over het eetpatroon van de deelnemers, van wie 357 mensen latente auto-immuun diabetes (LADA) hadden, ruim 1.100 mensen diabetes type 2 en de overige mensen als controlegroep dienden. Allerlei andere factoren zoals BMI, leefstijl, eetpatroon en energie-inname werden meegenomen in het onderzoek.

Dat frisdrank het risico op diabetes type 2 verhoogt, is niet verrassend. Wel nieuw is dat het ook de kans op LADA bij volwassenen vergoot. LADA is een vorm van diabetes die zich uit als diabetes type 2, maar toch diabetes type 1 blijkt te zijn. Bij LADA is er sprake van insulineresistentie zoals bij diabetes type 2, maar komen in het bloed ook de antistoffen voor die passen bij type 1. Hoewel frisdrank het risico op LADA wel lijkt te vergroten, konden de onderzoekers geen verband vinden tussen de frisdrank en de auto-immuunreactie.

Verrast
Onderzoeker Josefin Edwall Löfvenborg zegt over de resultaten: “We zijn verrast over het toegenomen risico in het ontwikkelen van auto-immuun diabetes door de consumptie van frisdrank. We gaan nu kijken hoe dat in andere Europese landen is.”

Ook zei ze ‘enigszins verrast’ te zijn dat dranken met zoetstoffen ook het risico verhogen, al heeft ze er wel mogelijke verklaringen voor. “Het kan zijn dat we door light-frisdranken meer trek krijgen en dat we daardoor meer gaan eten, voornamelijk zoete producten. Een andere mogelijkheid is dat zoetstoffen de balans tussen goede en slechte bacteriën in het microbioom verstoren, wat kan leiden tot glucose-intolerantie. Het kan natuurlijk ook zijn dat mensen geswitcht zijn van suikerrijke frisdranken naar light-dranken om verdere gewichtstoename te voorkomen om af te vallen. In dat geval zeggen de resultaten meer over het eerdere gebruik van de suikerrijke dranken dan over de light varianten.”
Dit artikel afdrukken