image

Zoals velen van jullie werk ik in het dagelijks leven aan de overdracht van kennis aan jonge mensen op de horeca-opleiding van het ROC van Amsterdam.
Ik moet hier even iets kwijt over de groep van leerlingen( twee klassen) die zich bezighouden met het MBO + plus traject. Dit zijn leerlingen die een mavo-havo vooropleiding hebben en graag verder in de Horeca in het algemeen. Vanuit school zijn we deze klassen voor het eerste jaar zg. ' competentie-gericht' gaan opleiden Competentie-gericht opleiden wil zeggen dat het schooljaar in projecten is opgedeeld. In deze stijl van onderwijs worden de praktijk- en vakstof op een directere manier benaderd. In dit deel van het jaar zitten we in het laatste project: 'restaurant'.

Projectonderwijs betekent dat de leerlingen in groepjes worden opgedeeld met een opdracht. Hiervoor hebben ze vergadertraining gehad en moeten ze per toerbeurt de diverse functies in zo'n groep uitvoeren. Afgezien van het feit dat wij als docenten hier de rol van coach aannemen ( wij grijpen alleen in als dat echt noodzakelijk is) moeten de leerlingen ook elkaar beoordelen.

Ik wil even de sluier oplichten rond het project 'restaurant'. De studenten hebben vier weken de tijd om een restaurant op te starten op de manier zoals zij dit graag zouden willen. Dit is uitgezet in een wedstrijd. De winnaar, door een vakjury beoordeeld, mag het project dan ook echt ten uitvoer brengen op onze school. De rest van de leerlingen moet gaan solliciteren naar de vacatures binnen het winnende restaurant waar een echt bedrijf van wordt gemaakt. Met alle problemen van dien: te laat komen, managementvraagstukken, organisatie van de aankleding van het restaurant en de kleding van het personeel, de menukaart. de wijnspijs combinaties , beoordelen personeel etc. Voorwaar geen sinecure! Wel een geweldig leermoment voor alle spelers in dit spel!

Het winnende project breng ik graag onder de aandacht. Het heet UTOPIA.

Maaike Koning, General Manager, legt het als volgt uit "Met ons concept richten wij ons op genieten en bewustwording. Als uitgangspunt hiervoor nemen wij de ideale samenleveing. Deze is alles wat de huidige maatschappij niet is. Hier heerst tolerantie, liefde, de natuur, rust en samenhorigheidsgevoel. Er zijn geen grenzen en restricties. Deze sfeer vind je terug in ieder aspect van het restaurant; het personeel, de inrichting, de muziek en natuurijk het eten. Door het creëren van deze sfeer willen we een discussie op gang brengen over de huidge maatschapij en het beeld van de ideale wereld."

Van zulke woorden word je blij. Al helemaal als je in ogenschouw neemt, dat onder deze studenten de managers zitten die het roer over gaan nemen.

Ik wil jullie erop attent maken dat je dit concept kunt beleven en meemaken in de komende week. Op 4,5 & 6 juli a.s. kunnen jullie reserveren, via de site, en dit concept ondergaan. Wij als docenten gebruiken a.s. woensdagmiddag de lunch in UTOPIA omdat wij ook zeer nieuwsgierig zijn naar het eindresultaat. Dus: graag tot ziens daar!
Dit artikel afdrukken