image

De stof oleocanthal in olijfolie van de eerste persing werkt hetzelfde als de pijnstiller ibuprofen. Dit is de conclusie van Amerikaanse onderzoekers. Dr. Gary Beauchamp merkte dat de olijfolie eenzelfde irritatie achter in de keel opwekt als ibuprofen.
Met zijn onderzoeksgroep vonden ze een nog onbekende stof in de versgeperste olijfolie die ze oleocanthal noemden. Hoe meer van de stof in de olie zat, hoe sterker het bijtende gevoel achter in de keel. Net zoals ibuprofen bleek het ook een remmer te zijn van het enzym cyclo-oxygenase. Hoe groter de hoeveelheid, hoe sterker de remming.

De onderzoekers hadden berekend dat 50 gram olijfolie gelijk is aan ongeveer 10% van de dosering ibuprofen die nodig is om pijnstilling bij volwassenen te geven. Het is bekend dat een lage dosis acetylsalicylzuur [aspirine] het cyclo-oxygenase remt en gunstige effecten heeft bij hart- en vaatproblemen. Dit kan mede een verklaring zijn waarom het mediterrane dieet goed is voor het hart.

Bron: Ortho Institute
Dit artikel afdrukken