Een nieuwe generatie chemische stoffen dreigt onze rivieren, meren, grond- en drinkwatervoorraden te vervuilen. Dat beweert dr. Susan Richardson. Zij is milieuchemicus en verbonden aan de University of South Carolina. Tijdens de CleanUp 2015 Conferentie in Melbourne sprak ze over 'nieuwe vervuilers', die ze minstens zo toxisch of zelfs nog gevaarlijker acht dan de 'traditionele' vervuilers van ons water, zoals zware metalen.

Alledaagse producten
De nieuwe vervuilers zijn bijvoorbeeld afkomstig van kunstmatige zoetstoffen, nanomaterialen, parfums, medicijnen, hormonen, zonnebrandcrèmes, vlamvertragers, antiaanbaklagen, afbraakproducten van pesticiden, ziekenhuisafval en de bijproducten van schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen. Ze komen uit gebruiksvoorwerpen die we dagelijks gebruiken in het huishouden, onze persoonlijke verzorging en zelfs ons eten. "We spoelen ze van ons af in de douche of weg in het toilet. Maar dan begint het pas. De stoffen spoelen weg naar de rioolwaterzuiveringen waar sommige giftige verbindingen aan gaan met het chloor en de andere ontsmettingsmiddelen waarmee het water behandeld wordt.

Onze afvalstoffenverwerking is niet ingesteld op deze giftige stoffen, er is geen one-size-fits-all zuiveringsmethode", zegt Richardson op Phys.org.

Actief opsporen om nog onbekende gevolgen te voorkomen
Een aantal van de bedoelde stoffen wordt in verband gebracht met kanker, obesitas, een lagere intelligentie en onvruchtbaarheid, zegt Richardson. Samen met haar team werkt ze aan betere manieren om de nieuwe vervuilers op te sporen. "Aangezien sommige stoffen erg lastig te behandelen zijn, is het misschien effectiever om te proberen de 'voorloop'-moleculen op te vangen voordat die in de zuiveringsinstallaties terechtkomen en de toxische verbindingen vormen. In de tussentijd is het belangrijk dat de wereld veel bewuster wordt van deze nieuwe generatie vervuilers en ze actief gaat opsporen. Hoewel we niet weten welke schadelijke effecten sommige kunnen hebben, is het misschien nog niet te laat die effecten te stoppen als ze een keer aan het licht komen."

Fotocredits: 'Portland: Columbia Boulevard Wastewater Treatment Plant', Eli Duke
Dit artikel afdrukken