In Vlaanderen verkoopt dierenrechtenorganisatie GAIA n.a.v. de eindejaarsfeesten een 'faux gras de Gaia'. Het vegetarisch alternatief voor foie gras verkoopt goed, volgens het bericht op de website van GAIA.
De opbrengst van de verkoop van de "faux gras de GAIA" gaat naar GAIA-acties tegen foie gras. Maar de verkoop van de echte foie gras loopt ondertussen ook als een trein, meldt de landbouwnieuws-site vilt.be.
Al die aandacht voor foie gras vanuit de hoek van GAIA: stimuleert dat nu niet juist eerder de verkoop van the real thing?
En zou die faux gras lekker zijn? Heeft iemand het geproefd?
Dit artikel afdrukken
De opbrengst van de verkoop van de "faux gras de GAIA" gaat naar GAIA-acties tegen foie gras. Maar de verkoop van de echte foie gras loopt ondertussen ook als een trein, meldt de landbouwnieuws-site vilt.be.
Al die aandacht voor foie gras vanuit de hoek van GAIA: stimuleert dat nu niet juist eerder de verkoop van the real thing?
En zou die faux gras lekker zijn? Heeft iemand het geproefd?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geschiedenis van de foie gras.
Nick zat er zeker niet helemaal naast met de Joden, en Lizet zit er niet naast wat de vijgen betreft, en de Joden namen dus namen het smaakvolle gebruik over van de Egyptenaren…
En de Romeinen van Lizet zullen wel het kookboek van Cleopatra meegebietst hebben…
Ik heb thuis nog een oude Egyptische kruik uit de derde dynastie, en verdomd ! Er hangt nog steeds een geur van foie gras in !
Zo zie je maar weer, dat die nieuwlichters van de Partij van de Dieren er straks nog de oorzaak van zijn dat een biologisch en natuurlijk recept van bijna 4.000 jaren de nek om wordt gedraaid.... Wat een barbaren !
Foie gras is al een Romeinse traditie, daar propten ze vlak voor de slacht vijgen bij de ganzen naar binnen, om de smaak van de lever op te voeren. En ook Anthimus (eind 6e eeuw) zegt dat je vooral moet letten op vetgemeste fazanten en ganzen, maar daar gaat het vooral om het zachte borstvlees. 'Eet de achterdelen van de gans niet, omdat deze zwaar op de maag liggen, aangezien ze het product zijn niet van natuurlijke, maar van geforceerde voeding. Lever vindt hij uit gezondheidsoverwegingen sowieso geen goed idee. Anthimus is dan ook geen kok, maar een diplomaat met een medische achtergrond.
Wat er dan specifiek Joods aan deze traditie moet zijn is mij niet geheel duidelijk.
Een klein deeltje van Heleen Oosterveld uit haar column in De Hanoskrant[woont zo,n 15j.in Frankijk,Auvergne]
,,Speciaal met kerst en nieuwjaar blijkt hoezeer de Fransen verknocht zijn aan hun tradities.Tonnen en tonnen Foie Gras worden zonder enige gewetenswroeging geconsumeerd en begin januari heeft de vuilnisophaaldienst handenvol exstra werk aan het meenemen van alle lege oesterschelpen,,.
Bij Delhaize voor elke beurs. Van gans of van eend. In hompen van tientallen euro's , of voorgesneden voor 4 of 6 personen. Dikke plakken en dunne. En zelfs kleine eenmanspakketjes voor enkele euro's.
Sorry,
Een post-Frankrijk-syndroom.
Niet "velen", maar toch meerdere keren gehoord (anecdotal evidence dus)
Rond een glas of een pint is dat een uitleg die circuleert.
Ze snappen er niet wat die rare "gens du Nord" tegen foie gras hebben. Dat heb je nu eenmaal in Frankrijk, een land dat in de diepte nog steeds zeer ruraal is.