Een Deens onderzoek volgde 675.000 mensen die tussen 1995 en 2010 statines slikten. In die jaren steeg het statinegebruik onder de Deense bevolking van 1 tot 11%.

Ook het aantal stoppers verdrievoudigde, van 6% in 1995 tot 18% in 2010. Deze cijfers legden de onderzoekers naast het aantal nieuwsberichten over statines. Ook deze stegen in aantal, van 30 in 1995 tot 400 in 2010. De meeste verhalen bleken over bijwerkingen te gaan.

Vaker stoppen, meer hartkwalen
Mensen die negatieve verhalen hadden gelezen liepen 1,3% meer kans vroeg te stoppen met statines. Stadsbewoners, buitenlanders en mensen die langdurig of hoge doseringen voorgeschreven kregen, stopten ook vaker vroeg. Factoren om juist niet eerder te stoppen waren het lezen van positieve verhalen of het lijden aan een hartkwaal dan wel diabetes. De onderzoekers stelden daarnaast vast dat vroege stoppers een 26% hoger risico op een hartaanval en een 18% hoger risico op overlijden aan een hartkwaal hadden.

Artsen moeten begrijpen dat ze, als er iets negatiefs in het nieuws is geweest, hun patiënten moeten uitleggen dat de voordelen groter dan zijn dan het nadeel waarover ze gisteren iets in de krant lazen
Rol voor artsen
Mensen die met statines willen stoppen op grond van berichten in de media, moeten eerst met hun artsen praten “zodat ze een evenwichtig beeld krijgen van de voor- en nadelen van het slikken van statines”, zegt auteur Boerge Nordestgaard, van de Universiteit van Kopenhagen. “Artsen moeten begrijpen dat ze, als er iets negatiefs in het nieuws is geweest, hun patiënten moeten uitleggen dat de voordelen groter dan zijn dan het nadeel waarover ze gisteren iets in de krant lazen.”

'Niet overtuigend'
De onderzoekers benadrukken dat er geen oorzakelijk verband kan worden aangetoond. De niet bij het onderzoek betrokken arts dr. Jerry Avorn, stelt op Reuters dat de nieuwe studie niet overtuigend is. Uit de analyse bleek bijvoorbeeld ook een verband tussen negatieve berichtgeving over statines en mensen die minder pillen tegen hoge bloeddruk gingen slikken. Uit andere studies blijkt bovendien dat mensen die zich niet aan hun medicijnvoorschriften houden ook vaker roken, minder bewegen en zich niet aan hun dieet houden. "Dus waar het waarschijnlijk klopt dat de media bijdragen aan wat mensen geloven en doen met hun pillen, is het simpele verband dat hier gesuggereerd wordt wat problematisch", aldus Avorn.

Fotocredits: 'strip statines', S. Kranenburg
Dit artikel afdrukken