Brandpunt pakte zondag 27 maart uit met een reportage over illegalen die in Zuid-Spanje, Almeria, in de plastic kassen werken en daar onder erbarmelijke omstandigheden leven. Aan Marc Jansen van het CBL(Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) werd de vraag gesteld of Nederlandse supermarkten Spaanse tomaten, komkommers en paprika’s om die reden moeten weren.

De reportage was schokkend. Hoewel in Nederland ook ondernemers zijn die af en toe de wet- en regelgeving negeren herkenden de glasgroentetelers dit beeld niet. Paprikateler Leo van der Valk reageerde geschokt. “Ik durf niet mijn handen in het vuur te steken voor zaken die hier niet kloppen, maar wat ik in dit filmpje zie dat gebeurt in Nederland beslist niet.”

Marc Jansen toonde zich weinig geëmotioneerd bij de beelden. Hij legde de verantwoordelijkheid bij de autoriteiten in Spanje. “U kunt niet aan de supermarktbranche vragen dat wij de illegalenproblematiek in Europa oplossen.” Op de vraag of supermarkten de Spaanse producten daarom beter kunnen mijden antwoordde hij ontkennend. “Dat is niet aan de orde, want de leveranciers moeten garanderen dat ze niet met illegale arbeiders werken en als ze dat niet kunnen zijn ze hun contract kwijt."

Nederlandse supermarkten spreken van duurzaam ondernemen, maar kunnen niet garanderen dat de producten niet door illegalen zijn geplukt, concludeerde Brandpunt.Nemen de supers hun verantwoordelijkheid om hier een einde aan te maken? Jansen kwam aarzelend over de brug: “Ik kan me voorstellen dat we in gesprek gaan met het ministerie van EL&I.” Verder ging hij niet.

LTO Glaskracht voorzitter Nico van Ruiten pleitte voor een algemeen duurzaamheidslogo dat meer inhoudt dan het intomen van illegale arbeid. Een onafhankelijke Europese controle instantie zou dan toezicht moeten houden. Is dat dan de oplossing om falende overheden tot de orde te roepen? Om maar niet te spreken over de tijd die er over heen gaat om zo’n apparaat en borging op te zetten.

Wat vinden de lezers van Foodlog van deze problematiek? Moet de supermarkt ingrijpen of niet? En als de supermarkt dat niet wil weigeren we dan als consumenten massaal om Spaanse paprika’s, tomaten, komkommers, maar ook aubergine’s, courgette’s, broccoli, snijbonen, aardbeien, frambozen en bleekselderij te eten in deze tijd van het jaar?




Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.



Dit artikel afdrukken