Op haar eigen website schrijft actieorganisatie Urgenda:

Urgenda en negenhonderd mede-eisers wonnen 24 juni de klimaatzaak en dwingen stringenter klimaatbeleid af bij de Nederlandse Staat. De Haagse rechtbank heeft de eisers in het gelijk gesteld en de overheid moet nu meer en effectievere klimaatacties ondernemen om het aanzienlijke Nederlandse aandeel in de mondiale uitstoot te verminderen. Het is de eerste keer dat een rechter een Staat verplicht om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Internationaal betekent deze uitspraak een steun in de rug voor alle klimaatzaken in andere landen.

De uitkomst van het proces lijkt een klap in het gezicht van de gedachte dat bedrijven en publiek via een verduurzamend aanbod de hoofdrol spelen bij het definiëren van de toekomst
“Alle eisers zijn héél blij met deze uitspraak. Die maakt heel duidelijk dat klimaatverandering een groot probleem is dat veel effectiever moet worden aangepakt en dat staten zich niet meer kunnen veroorloven onvoldoende te doen. Ze dienen hun burgers te beschermen. Als de politiek dat niet uit zichzelf doet, dan kan de rechter de burger te hulp schieten,” zegt Urgenda directeur Marjan Minnesma, die in 2013 met een team van advocaten en negenhonderd mede-eisers het initiatief nam tot deze rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden “De Staat is nu aan zet, de duurzame oplossingen liggen gelukkig voor het oprapen.”


De uitkomst van het proces lijkt een klap in het gezicht van de gedachte dat bedrijven en publiek via een verduurzamend aanbod aan zet zijn bij het definiëren van de toekomst. De uitkomst van het proces geeft het primaat aan het landsbestuur. Dat is zowel voor de geldende marktgedachte in Nederland (en Europa) als in de relatie tussen staten om de ecologische, financiële en ethische vraagstukken waarvoor de wereldgemeenschap aan het begin van de 21e eeuw staat een geheel nieuw uitgangspunt waarvan de gevolgen nog nauwelijks te overzien zijn.

Fotocredits: Marjan Minnesma (l), directeur van Urgenda, Urgenda
Dit artikel afdrukken