De Veneca-projectleider meldt in het berichtje trots: "De deelnemende cateraars doen dit puur uit verduurzamingsbelang. Als er minder eten wordt weggegooid kan men of toe met minder productie of er blijft uiteindelijk genoeg over om de hele wereldbevolking te kunnen voeden.” Haar onderzoek wordt betaald door de Nederlandse overheid, een beetje geld van de kantinebazen zelf en het helpt een Nederlandse universiteit aan werk dat de Veneca ook zelf wel even had kunnen doen. Universiteiten kunnen hun tijd beter besteden aan goed nadenken.

Vanwege de Veer-lezing was onlangs de vanuit Hongkong actieve Maleisier Chandran Nair in Nederland. In een interview met Trouw vertelde hij dat de wereld voor echte problemen staat. Dat wij iets aan duurzaamheid doen is wat hem betreft irrelevant. In zijn deel van de wereld zitten de echte problemen. Aziaten zullen zelf echt 'duurzaam' moeten gaan denken en doen. Hij voorspelt dat hen veel beter zal lukken dan ons. Nair zei: "Dat is niet omdat Aziatische waarden beter zijn, het is louter een gevolg van aantallen. In Azië woont in 2050 zestig procent van de wereldbevolking, in Europa en de VS tien procent. Wat bij jullie gebeurt, is voor ons irrelevant."

Nair leidt een ongesubsidieerde denktank. Hij verdient er nog geld mee ook. In Europa houden we elkaar 'duurzaam' aan het werk. Denktanks op het gebied van voedsel en landbouw hebben we niet. Zo maken we ons nog irrelevanter dan we al zijn.
Dit artikel afdrukken