Ik krijg zojuist een persbericht binnen: Nederland eet jaarlijks 350 miljoen kroketten. Dat zijn er gemiddeld zo'n 29 per jaar voor de driekwart van Nederland die wel eens een kroket eet. Als je bedenkt dat volgens onderzoek blijkt dat ze vooral gegeten worden door 35-49 jarigen, zal de consumptie wel uitkomen op een kroketje per week voor die generatie en eentje in de maand voor de rest.
Van Dobben heeft het laten uitzoeken door Motivaction en meldt trots dat hun kroketten het prima doen:
Uit het onderzoek kan worden afgeleid dat het aantal fijnproevers duidelijk in de lift zit. De Nederlander maakt meer en meer een bewuste kroketkeuze. Het echt genieten van het fenomeen vertaalt zich in de stijging van de consumptie van het aantal kwaliteits-exemplaren. Terwijl de totale "krokettenmarkt" vorig jaar stabiel bleef, werden er maar liefst 25% meer Van Dobben croquetten en 46% meer Van Dobben bitterballen verkocht.
Gefelicteerd! Zou het pleidooi van eetprofessor Martijn Katan voor een goeie paardenkroket eraan hebben bijgedragen? Het gaat immers, zoals het persbericht vrolijk zegt, 'tegen alle dieettrends in'.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Industriekroketten die ook zeer goed te doen zijn, zijn die van Excellent Foods & Snacks. Piet v/d Laan (v/h van Dobben/Kwekkeboom/Laan, nu Buitenhuis), maakte de biologische 'Weiderijck'-kroket met vlees van Blonde d'Aquitaine van Ko-Kalf uit Elburg. Niet omdat 'ie bio is of omdat je Cas Spijkers er gratis bij krijgt en ondanks de vreselijke naam, maar omdat 'ie gewoon heel erg lekker is.
Verder de rundvleeskroketten van Dungelman in Den Haag of de garnalenkroketten van Wieringer vissersvrouw Ans van der Burg (WR212).
Een lempertje? Of wil je ketan door de ragout roeren? Oh, wacht, ik snap het al, het meel ervan. In plaats van bloem.
Yvon, en probeer dan maar eens iets met een ragout op basis van kleefrijstmeel (ketan), plakt alles aan alles.
Lizet, prutswerk indead. Sloeg nog wel eens door met asperges, dus kroketten ervan maken, ijs etc met wisselend resultaat, denk dat garnalenkroketten het winnen.
Maak kroketten altijd zelf vanwege gluten en koemelk, leuk prutswerk, niet te vaak, garnalenkroketjes op basis van stijve aardappelpuree nog het eenvoudigst en lekkerst.