Nederlanders hechten aan de traditie van de schaal oliebollen op oudejaarsavond. 82% van de Nederlanders eet op oudejaarsavond oliebollen, zo blijkt uit het Nationale CBL Oliebollenonderzoek. In 40% van de Nederlandse huishoudens worden de oliebollen thuis in de keuken gebakken.

De supermarkten verkopen in de week voor oudejaarsavond dan ook veel oliebollenmix, krenten, rozijnen, olie en poedersuiker. 10% koopt niet de ingrediënten, maar kant en klare oliebollen in de supermarkt. De helft van de huishoudens koopt de oliebollen bij de kraam, een bakker of een andere speciaalzaak. Ook appelflappen staan bij een ruime meerderheid (59%) met oud en nieuw op tafel. 40% van de Nederlanders eten ook appelbeignets.

Oudejaarsavond wordt niet alleen met oliebollen gevierd. Ook bezoekt men de supermarkt om lekkere hapjes en drankjes te kopen. Vooral traiteurproducten, champagne en andere alcoholische dranken en luxe vis zoals paling, zalm en garnalen zijn bij de consument in trek. Het CBL verwacht dat de supermarkten hierdoor 85 á 90 miljoen extra omzet behalen.

Bron: CBL
Dit artikel afdrukken