Gisteren was ik op bezoek bij een slager die zich zorgen maakt over de kwaliteit van de vleeswaren in Nederland. Hij liet me proeven van fantastische spullen. Maar ook van de meest abjecte zooi.
Geen pixel van het zgn. 'horecablok' ham dat je ziet op het plaatje is gelogen. Het is een van alle resten van het varken aan elkaar geplakte 'ham' waar 120% van het vleesgewicht in water bij is gegaan. Zóveel, dat het eruit loopt. Je ziet het op de foto. Dat plasje stond er binnen een paar minuten. Zelfs met kunstgrepen - toevoeging van zout en eiwitten - is dat niet tegen te houden.
Zoals de slager zei 'dit krijgt al zwemles in de verpakking.'
Nee, hij maakt het niet. Geen denken aan. Maar het is wel moeilijk om niet in de verleiding te komen.
De grootslager zonder scrupules die het wel maakt, verdient met water zijn gewicht in goud. De boer krijgt geen fluit. Maar de foute slager strijkt de volle hamprijs op voor ... water. Da's unfair. Het varken geeft zijn/haar leven letterlijk voor niks. Als immers de ene helft van de ham uit puur water bestaat, dan moet dat ook kunnen met de andere ;-)
Smaak nul. Afsmaak: agressief zout (voor de 'smaak' en om de verhoogde bederfkans in zo'n waterige omgeving tegen te gaan). Ook unfair en niet zo'n Bewuste Keuze naar de consument dus.
Op het etiket zou, vlgs mijn berekeningen, moeten staan dat het waterpercentage van het eindproduct uit slechts 54% bestaat. In godsnaam: stop de natte kledder!
De ham op het plaatje is afkomstig uit België, maar wordt daar niet geconsumeerd. Dat doen alleen die dommeriken van boven de Moerdijk.
Triest, want weet iemand wat die donkere bloedplekken in de ham betekenen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Unox, natuurlijk, Smac hoort daar thuis. En hoe zit het ook weer met corned beef? Ik kan me van vroeger wel herinneren dat dit met vet aan elkaar gekleefd was. Nu ziet het er bij AH in de verpakking uit alsof het met gelatine aan elkaar gekleefd is. Eten doe ik het niet, maar ik kijk soms naar dat soort verpakkingen om te zoeken naar allergieinformatie. Kenners hier?
Smac was hier een product van Unox. Ik heb evenb gezocht of het nog bestaat. En waarempel het bestaat en daarnaast heeft Unox in een soortgelijk blikje ook schouderhammix. Bevat 85% varkensvlees waarvan 50% schouderham. Dus een soort van Horecablok voor thuis.
En dan mag deze natuurlijk niet ontbreken, als vrolijke noot bij dit treurige onderwerp over trieste ham. (ham??)
http://www.youtube.com/watch?v=XZ6N5m8FpVg
Smac of SPAM luncheon meat is a canned precooked meat product made by the Hormel Foods Corporation. The labelled ingredients in the Classic variety of Spam are: chopped pork shoulder meat with ham meat added, salt, water, sugar, and sodium nitrite to help "keep its color". The product has become part of many jokes and urban legends about mystery meat, which has made it part of pop culture and folklore.
Varieties of Spam vary by region and include Spam Black Pepper, Spam Less Sodium, Spam Garlic, Spam and Cheese, Spam with Bacon (Hormel bacon), Spam Spread, Spam Fritters, Spam Lite (containing pork and chicken), Spam Golden Honey Grail, Spam Hot and Spicy (with Tabasco sauce), Spam Hickory Smoked, and Spam Oven Roasted Turkey[1] - the latter is also available as halal food (see the halal sign on cans), meaning that it is permissible under Islamic law, and is especially popular in Muslim markets.
Spam is produced in (among other places) Austin, Minnesota, USA (also known as Spam Town USA). In 2002, the six billionth can of Spam was sold.[2] Spam for the UK market is produced in Denmark by Tulip under licence from Hormel.
Bron: wikipedia.
Separatorvlees.