image

Gisteren was ik op bezoek bij een slager die zich zorgen maakt over de kwaliteit van de vleeswaren in Nederland. Hij liet me proeven van fantastische spullen. Maar ook van de meest abjecte zooi.

Geen pixel van het zgn. 'horecablok' ham dat je ziet op het plaatje is gelogen. Het is een van alle resten van het varken aan elkaar geplakte 'ham' waar 120% van het vleesgewicht in water bij is gegaan. Zóveel, dat het eruit loopt. Je ziet het op de foto. Dat plasje stond er binnen een paar minuten. Zelfs met kunstgrepen - toevoeging van zout en eiwitten - is dat niet tegen te houden.
Zoals de slager zei 'dit krijgt al zwemles in de verpakking.'
Nee, hij maakt het niet. Geen denken aan. Maar het is wel moeilijk om niet in de verleiding te komen.

De grootslager zonder scrupules die het wel maakt, verdient met water zijn gewicht in goud. De boer krijgt geen fluit. Maar de foute slager strijkt de volle hamprijs op voor ... water. Da's unfair. Het varken geeft zijn/haar leven letterlijk voor niks. Als immers de ene helft van de ham uit puur water bestaat, dan moet dat ook kunnen met de andere ;-)

Smaak nul. Afsmaak: agressief zout (voor de 'smaak' en om de verhoogde bederfkans in zo'n waterige omgeving tegen te gaan). Ook unfair en niet zo'n Bewuste Keuze naar de consument dus.

Op het etiket zou, vlgs mijn berekeningen, moeten staan dat het waterpercentage van het eindproduct uit slechts 54% bestaat. In godsnaam: stop de natte kledder!

De ham op het plaatje is afkomstig uit België, maar wordt daar niet geconsumeerd. Dat doen alleen die dommeriken van boven de Moerdijk.
Triest, want weet iemand wat die donkere bloedplekken in de ham betekenen?
Dit artikel afdrukken