image

Het is maar zo'n klein berichtje. Piepklein eigenlijk, ook al staat het in De Telegraaf: MRSA in Eindhovens Ziekenhuis. Het Catharina aldaar zou drie medewerkers en 3 patienten met MRSA herbergen. Mogelijk meer. Een onderzoek is gaande.

Het is niks om je zorgen over te maken. Lees maar: Voor gezonde mensen levert MRSA geen gevaar op, maar het genezingsproces van patiënten met wonden, infusen of een zwakke gezondheid kan worden vertraagd. Ze kunnen er ziek van worden of in het uiterste geval eraan doodgaan.

Maar dat is alleen als je ziek bent natuurlijk. Of als er in je gesneden is. Of als je aan een infuus ligt.
Laat dat nou vaak het geval zijn als je in een ziekenhuis ligt.

Het is natuurlijk heel tendentieus wat ik nu doe, maar toch. Wist je dat er rond Eindhoven heel veel varkens worden gehouden? En wist je dat varkenshouders moeten melden dat ze varkenshouder zijn voordat ze de draaideur van het ziekenhuis in mogen?

Neeneenee, dit is echt geen protest tegen varkenshouders. De vaste lezers hier weten wel beter. Het is zo'n puntje over antibiotica. Stevig gebruik daarvan zorgt ervoor dat MRSA behoorlijk resistent kan worden. Zelfs of juist in het ziekenhuis.
Geen paniek. Dit is louter, puur en alleen speculatie. De jure onzinnige. En de facto? Vandaar.

Aanloop naar de eindvraag: wist je dat antibiotica een enorm kostenbesparende factor zijn? Nee? Nou zo kan er meer kilo geknald worden. En nog een keer: ik verwijt dat de boer NIET.

Eindvraag: wie is er nou rotter? Ik met dit stukkie of Wakker Dier met die gebakken peuters?
Dit artikel afdrukken