Volgende maand komt de Britse overheid met beleid over de aanpak van kinderobesitas naar buiten. Dit rapport zou oorspronkelijk al in de herfst gepubliceerd moeten zijn, maar heeft vertraging opgelopen. Er is nog steeds een levendig debat gaande over wat er in zou moeten staan, met als belangrijk item: de sugar tax.

De regering was altijd tegen het invoeren van de suikertaks, maar er zijn signalen dat er wat positiever over gedacht wordt, meldt de BBC. De prime minister David Cameron zei eerder deze maand dat hij ‘niet uitsluit dat er een taks komt’, terwijl hij vorig jaar nog zei dat hij ‘er geen noodzaak voor zag’.

Campagnes
Dat de Britse overheid van gedachten kan veranderen was eerder al te zien in de kwesties rondom de verpakking van sigaretten en een minimum prijs voor alcohol. Deze keer heeft de vertraging van de publicatie ervoor gezorgd dat gezondheidsexperts die voorstander zijn van de suikertaks een krachtiger campagne hebben kunnen voeren. Jamie Oliver heeft via een petitie meer dan 150.000 handtekeningen verzameld van mensen die voorstander van de suikertaks zijn. De National Health Service (NHS) heeft in ziekenhuizen een eigen suikertaks ingevoerd.

Bewijs
De bewijzen voor de effectiviteit van een suikertaks stapelden zich op in het afgelopen jaar. Terwijl één op de vijf kinderen na de lagere school te dik is, blijkt de suikertaks in Mexico uitstekend te werken.

Beleid
Of de suikertaks er wel of niet komt, wordt waarschijnlijk volgende week duidelijk. Hoewel de taks het grootste punt van discussie is, bestaat het beleid ook uit het verminderen van reclame voor suikerrijke producten, het verlagen van toegevoegde suikers in productsamenstellingen en het laten bewegen van kinderen.

Fotocredits: 'Just a spoonful', frankieleon
Dit artikel afdrukken