We hebben het er wel eens vaker over op foodlog, het veranderende consumptiegedrag van bier en wijn. Nu blijkt uit recente cijfers van CBS dat in Nederland in 2005 per hoofd van de bevolking 78 liter bier werd geconsumeerd. Dit is ruim 9 procent minder dan in 1995. De consumptie van wijn nam in tien jaar tijd juist flink toe, met 28 procent tot 21 liter per hoofd.

Productie bier stabiel
Ondanks de lagere binnenlandse consumptie konden de Nederlandse brouwerijen hun productie in 2005 op peil houden. Zij produceerden in 2005 bijna 2,5 miljard liter bier. Dit volume ligt al jaren nagenoeg op hetzelfde niveau.

Nederland ’s werelds derde bierexporteur
In de afgelopen tien jaar groeide de export van bier met ruim 30 procent. In 2005 is ruim 60 procent van het geproduceerde bier bestemd voor de buitenlandse markt. De export van bier bedraagt in 2005 1,6 miljard liter en heeft een waarde van bijna 1,3 miljard euro. Nederland is daarmee na Mexico en Duitsland het derde bier exporterende land ter wereld. Met een uitvoeraandeel van bijna 50 procent is de Verenigde Staten de belangrijkste afnemer. In tien jaar tijd is de export naar de Verenigde Staten 60 procent hoger.

Niet-Europese wijn meer favoriet
De populariteit van wijn nam in tien jaar tijd flink toe. In 2005 werd ruim 400 miljoen liter wijn geïmporteerd. Doordat de invoer van wijn uit niet-Europese landen in de periode 1995–2005 is vervijfvoudigd, is het aanbod in tien jaar tijd veel gevarieerder geworden. Vooral wijn uit Zuid-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Australië raakt bij de Nederlandse consument steeds meer geliefd.

Bron: CBS
Dit artikel afdrukken