image

Het is vakantie. Dus is er ruimte om op onderzoek uit te gaan. De activiteiten in het Historisch Openlucht Museum Eindhoven hebben mij in ieder geval nieuwsgierig genoeg gemaakt.

Het Museum staat zondag 20 augustus geheel in het teken van voedsel. Hoe gingen ze daar in de middeleeuwen mee om? Neem een kijkje in de middeleeuwse keuken. Er wordt getoond hoe je vis en vlees rookt, boter karnt en er wordt uitleg gegeven over de verschillende kruiden en specerijen. Overal in het museum wordt gebakken, gebraden, gestoofd en gekookt en ruikt het heerlijk naar verse ingrediënten. Voor de kinderen zijn er allerlei gratis activiteiten, zoals kettingen maken van gedroogde vruchten en wafeltjes bakken op een houtvuur. De herbergier heeft het druk deze dag en zwaait, met verve, de scepter over zijn herberg en zorgt tegelijkertijd voor veel culinaire bedrijvigheid op het marktplein.

Zo kun je zien hoe bier wordt gebrouwen en vertelt de brouwer over de technieken achter en de smaak van eigen gebrouwen bier. Toch weer nét wat anders dan de huidige biertjes op het terras.

Om goed voorbereid naar het banket van deze avond te kunnen gaan, is de workshop middeleeuwse tafelmanieren een aanrader. Leer hier hoe het nu echt hoort… in de middeleeuwen dan. Mag je nu wel of niet met je handen eten? Enne… servetten? Hebben we die nodig… nee toch?

In 1232 heeft de stad Eindhoven officieel stadsrechten verkregen. Nu, 100 jaar later, vieren we dat op bijzondere wijze in het middeleeuwse stadje Endehoven. Iedereen wordt uitgenodigd door de hertog van Brabant voor een geweldig groot middeleeuws banket. Dineren op z’n middeleeuws, met z’n allen aan lange tafels waar muziek klinkt en gezorgd wordt voor vermaak.

Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Inschrijven kan via de website, wacht niet te lang want er zijn maar beperkte plaatsen beschikbaar.

Kom kijken, leren, proeven en beleef het zelf tijdens deze culinaire dag en/of avond. Meer dan genoeg ingrediënten voor dit historische eetfestijn...

bron: blikopnieuws
Dit artikel afdrukken