Onderzoekers van de “University of Birmingham” deden een ontdekking. Alcohol en het “liefdeshormoon” oxytocine blijken vergelijkbare gedragseffecten hebben. Dat schrijft Medical News Today.

Minder lief dan gedacht
Hoewel “liefdeshormoon” bepaald vriendelijk klinkt, heeft het hormoon ook een relatie met negatieve gedragingen. Meer dan je zou verwachten zelfs. De Engelse wetenschappers vergeleken een groot aantal studies die de effecten van alcohol of oxytocine onderzochten. “We waren behoorlijk onder de indruk van de gedragsovereenkomsten”, zegt onderzoeker Dr Ian Mitchell. Het onderzoek verscheen deze week in “Neuroscience en Biobehavioral Reviews”.

We waren behoorlijk onder de indruk van de gedragsovereenkomsten
”Dutch courage”
Oxytocine wordt door de hypofyse geproduceerd. Het is een hormoon dat zowel de hersenen als het zenuwstelsel beïnvloedt. Het is van belang bij de geboorte en verantwoordelijk voor de moederlijke band met het kind. Inmiddels is ook bekend dat oxytocine een belangrijke rol speelt bij zowel sociale relaties als in de romantiek. We worden er namelijk wat onzelfzuchtiger en guller van; daarnaast geeft het ons inlevingsvermogen een boost. Oxytocine ruimt sociale barrières, zoals gevoelens van angst en stress, uit de weg.

Hoewel oxytocine en alcohol op verschillende receptoren in de hersenen ieder hun eigen effect hebben, veroorzaken ze beide de afgifte van hetzelfde stofje: GABA. GABA (gamma-aminobutyric acid) zorgt ervoor dat we wat losser en relaxter worden - in het Engels: Dutch courage krijgen - aldus het artikel.

Losbandig
Zowel alcohol als oxytocine blijken hetzelfde nadeel te hebben. Je krijgt sneller de neiging om luid te praten, asociaal gedrag te vertonen tegen “buitenstaanders” en op te scheppen. Bovendien ben je met hoge concentraties alcohol of oxytocine in je bloed eerder jaloers en agressief. Kortom, zonder die angst werken we ons ook wat sneller in de nesten.

Er zit ook een productieve kant aan het onderzoek. Omdat het angst wegneemt, kan een licht oxytocine-medicijn ons in de toekomst mogelijk van depressies afhelpen.

Fotocredits:Jesse757
Dit artikel afdrukken