image

receptor T1R3


Zie je wel, wij genieten meer dan welk ander beest dan ook ;-)

Geen enkel zoogdier heeft zo’n subtiel ontwikkelde smaakzin als de mens. Dat heeft een Amerikaanse studie van de Mount Sinai School in New York nog eens uitgewezen. De mond van de mens telt meer dan 10.000 receptoren, gegroepeerd in papillen op het gehemelte en de tong. Een hond heeft slechts 1.700 van deze receptoren en een kat amper 500. Jarenlang veronderstelden wetenschappers dat de mens alleen de smaken zoet, zout, zuur en bitter kan onderscheiden, maar ons smaakvermogen blijkt over een veel rijker pallet te beschikken. De New Yorkse onderzoekers ontdekten zelfs in onze dunne darm een receptor die een rol speelt bij de smaakbeleving. De receptor T1R3 die daar werd gevonden is op onze tong verantwoordelijk voor bepaalde zoete smaakbelevenissen. Ook onze reukzin en hersenen beïnvloeden overigens de smaakzin en onze smaakzin evolueert met het opgroeien. Kinderen ervaren de smaak bitter veel meer uitgesproken dan volwassenen.

bron: Gazet van Antwerpen met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken