Zou het in Nederland ook zo zijn? Ik weet al hoe het komt: mannen komen van Mars en vrouwen van Venus ;-)

Meisjes eten meer groenten en fruit dan jongens. Dat blijkt uit de Noorse Fruit and Vegetables Make the Marks studie. Ook uit een recente systematische review van determinantenonderzoek voor groente- en fruitconsumptie bleek al dat het geslacht van kinderen een determinant is in de consumptie.

Het Noorse onderzoek wilde achterhalen waarom dit zo is. Voor het onderzoek werden gegevens van Noorse kinderen gebruikt in de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar. In het onderzoek werd onder meer bekeken of er tussen jongens en meisjes verschillen zijn in smaakvoorkeuren. Aan de hand daarvan wilden de onderzoekers verklaren waarom meisjes meer fruit en groenten eten dan jongens.

In het onderzoek werd ook gekeken naar de beschikbaarheid van groente en fruit, intenties, vertrouwen, de hoeveelheid groente en fruit die de ouders eten en kennis van de aanbevolen hoeveelheden. Uiteindelijk kwam naar voren dat meisjes meer fruit en groenten eten omdat ze het lekkerder vinden. Smaakvoorkeur bleek daarmee de enige factor van betekenis in de consumptieverschillen. Ook bleek uit het onderzoek dat de verschillen in consumptie en smaak alleen maar groter worden tussen jongens en meisjes naarmate ze ouder worden. Waarom meisjes fruit en groenten lekker vinden is niet bekend.


Bron: Voeding Nu - p. 33

Dit artikel afdrukken