image


Is het gek dat het publiek zolangzamerhand niets meer gelooft van al die mooie beloften en goede producten? Gezond, duurzaam, diervriendelijk, fair trade en zelfs bio. Alles komt wel een keer precies omgekeerd in het nieuws.

Er zijn natuurlijk goeden onder de 'kwaden', maar hoe moet je ze uit elkaar houden?

Een meerderheid van de boeren in de Derde Wereldlanden is slechter af door Fairtrade. Slechts een klein aantal boeren kan voldoen aan de Fairtrade-eisen en krijgen daarvoor een hogere prijs uitbetaald. Daarbij komt slechts 10% van het geld dat de consument betaald voor de Fairtrade-producten daadwerkelijk bij de boeren terecht. Dit zijn enkele conclusies die de Britse denktank Adam Smith Institute heeft getrokken in het rapport Unfair Trade. Volgens het Adam Smith Institute geeft Fairtrade veel boeren in de armere landen geen kans op economische ontwikkeling. "Het houdt de armen op de plaats waar ze zijn, laat boeren die niet kunnen concurreren voortbe­staan en houdt diversificatie, me­chanisatie of het hoger opschui­ven in de productketen tegen. Hierdoor ontzegt Fairtrade de volgende generaties een kans op een beter leven." Daarnaast bevordert Fairtrade de kans op corruptie en hebben arbeiders minder kans om een vaste baan te krijgen bij de boeren.

Volgens de opstellers van het rapport is het bevorderen van de vrije markt de beste manier om boeren uit ontwikkelingslanden uit hun armoedesituatie te halen. Fairtrade is een weinig effectieve vorm van liefdadigheid en het is beter om via algemene goede doelen de economische ontwikkeling in de Derde wereld te steunen.


Het rapport is aan de link van Adam Smith Institute gekoppeld.

bron: Adams Smith Institute
met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken