Terwijl consumenten leren dat ze vooral natuurlijk moeten eten, introduceert een Britse supermarkt een wetenschappelijk aangepakte Broccoli-soort. Deze gepimpte Broccoli bevat een kankerwerende stof. De ontwikkeling werd gedaan op basis van klassieke veredeling, hoewel het product veel sneller met GMO-veredeling gemaakt had kunnen worden.
Broccoli bevat glucorafinine dat in onze darmen wordt omgezet naar sulforafaan. In de jaren '90 van de vorige eeuw werd op Sicilië een wilde broccoli-soort ontdekt met een extreem hoog gehalte aan deze stof. Door zaadverdelaar Seminis werd deze soort ontwikkeld tot een commercieel te exploiteren groente. Binnenkort zal deze broccoli onder de Beneforté bij Marks & Spencer te koop zijn. Er geldt een testperiode tot de zomer van 2012.
Seminis - onderdeel van Monsanto - en de ontwikkelaars verwachten daarna een verdere uitrol.
Beneforté heeft nog geen gezondheidsclaims. De onderzoekers stellen echter dat er belangrijke nog ongepubliceerde bewijzen zijn die gezondheidsclaims zouden kunnen ondersteunen. Monsanto maakte al ruim voor de introductie van het product heel expliciet duidelijk dat het product gezondheidsvoordelen heeft.
Meer over Beneforté is te vinden op Foodandrinkeurope.com
Dit artikel afdrukken
Seminis - onderdeel van Monsanto - en de ontwikkelaars verwachten daarna een verdere uitrol.
Beneforté heeft nog geen gezondheidsclaims. De onderzoekers stellen echter dat er belangrijke nog ongepubliceerde bewijzen zijn die gezondheidsclaims zouden kunnen ondersteunen. Monsanto maakte al ruim voor de introductie van het product heel expliciet duidelijk dat het product gezondheidsvoordelen heeft.
Meer over Beneforté is te vinden op Foodandrinkeurope.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Klinkt goed Maren. Dat wilde ik ook graag horen. Gezond en duurzaam eten heeft er wel de schijn van een relatie te hebben met flatulentie. Rondom de bonenestafette hoor ik ook nogal wat gereutel
Jan, ik snap hem.
Er is niets bekend over een dergelijk een verdringingseffect van GR. We praten bij de bioactieve stoffen over milligrammetjes. GR wordt niet eens als zodanig opgenomen door het lichaam maar onder invloed van een enzym (myrosinase) deels omgezet in sulphurofaan, een vrij onstabiel molecuul waaraan de antioxidantwerking en weerstandstimulatie (en diverse andere effecten) worden toegeschreven. Van betacaroteen is wel bekend dat een uitzonderlijk hoge inname een negatief effect kan hebben. Misschien komt er later iets aan het licht voor GR, wie zal het zeggen. Ik denk van niet.
Als we door het eten van wat meer (of 'betere') broccoli een GR inname krijgen zoals de Oostduitsers of vroegere generaties ooit deden, dan lijkt me dat interessant. Ik heb een tijdje geleden van Rob Baan een doosje BroccoCress gekregen en 5 bakjes opgepeuzeld in een salade. Gewoon voor de lol. Dat was dan het equivalent van een kist broccoli. Wel stevige flatulentie ondervonden, oef.
Laten we als mensheid eens focusen op onze hoge inname van koolhydraten en verzadigde vetten. Dat verdringt het 'maagaandeel' van gezondere dieetcomponenten.
@Maren, ik bedoel niet de variatie aan stofjes die in een plant zitten, maar die mensen tot zich nemen. En als je van het ene een extra dosis neemt of dat dan ten koste gaat van de opneembaarheid en effectiviteit van andere belangrijke stofjes
Maren, dank voor je snelle antwoord! Maren Schoormans werkte tot voor kort bij Seminis/Monsanto en reageert hier al jaren met enige regelmaat.
Rob heeft gelijk volgens mij, en de veredelaars van Monsanto ook. Ik mocht hier een paar jaar aan werken en ik geloof sterk in de gezondheid van kool en met name soorten die rijk zijn aan glucosinolaten zoals broccoli. Er is enorm veel bewijs voor de heilzame effecten van glucoraphanine. Al is de gezondheidsclaim (nog) niet klaar, toch is de broccoli er 'al' na bijna 20 jaar veredelen. Zonder GMO dus, want dat gaat in principe sneller, maar die snelheid wordt vervolgens weer voor een deel teniet gedaan door de onvoorstelbare rompslomp van regelgeving, veiligheidsdossiers en andere onderzoeken en procedures. Dit sop is voor veel gewassen de kool niet waard ;-)
@Huib: De broccolirassen van Monsanto die onder de naam Beneforte verkocht worden leveren in tegenstelling tot de golden rice en vitamine A een degelijke dosis glucoraphanine (GR), tot wel 3 keer de dosis van normale broccoli. Ook BroccoCress is een zeer goede bron van het stofje, door Rob en zijn Amerikaanse partners aangeduid als sulphurofane glucosinolaat (SGS).
@Jan. Van SGS is geen negatief effect o[ de gezondheid bekend en geen maximaal toegstane dosis. Je theorie dat een grotere hoeveelheid van het ene stofje gepaard gaat met een tekort van wat anders is onjuist. De chemische samenstelling van deze broccoli is behalve de GR identiek aan normale broccoli.
Er is natuurlijke variatie in koolsoorten voor deze stof en andere stofjes. Het verhaal van deze is simpel, het werk erachter allesbehalve. Richard Mithen, een Britse wetenschapper die zijn gehele carriere aan deze materie besteedde, ontdekte op Sicilie een wilde koolsoort en ontdekte dat deze bijzonder rijk was aan GR, maar niet te telen en niet smakelijk. Hij ging aan de slag met de eerste kruisingen en Monsanto nam het stokje over en veredelde hem tot-ie perfect was: toont, groeit, smaakt als moderne broccoli, maar heeft de gewenste eigenschap overgeerfd gekregen, en de ongewenste zijn eruit geselecteerd.
De moderne mens krijgt niet genoeg binnen van Vader Natuur's (niet Moeder, da's een misverstand) medicijnkast en dat maakt dit soort producten zinvol. Geen magic bullet, maar bewustzijnsverhogende kennis en menselijk vernuft verpakt in een broccoli. Ik denk dat dit soort verhalen een gevarieerd en plantaardig eetpatroon kunnen stimuleren. Zie blauwe bessen. Iedereen vreet ze en ze kosten een fortuin, en zo lekker zijn ze nou ook weer niet. Maar ze verkopen als een jekko.
Oef...ik heb gezegd. Nog vragen? Hopelijk haakt een van mijn oud collega's van de zaadmagnaat hier aan.