Onderzoekers van de TU Delft ontdekten dat de samenstelling van stoffen in rivierwater wisselt met de bewoning langs de rivier. Ze deden hun onderzoek langs de Rijn en zagen een duidelijke samenhang tussen medicijngebruik en bevolkingsgroepen. Een oudere populatie zorgt steevast voor hogere concentraties medicijnresiduen. Omdat ook specifieke medicijnresten precies te duiden blijken, vormen zij als het ware een 'predictorstick' voor de volksgezondheid in een gebied.

Toch mag niet altijd een direct verband worden gelegd tussen medicijnresten en bevolkingsgroepen, zegt onderzoeker Rolf Hut van de TU Delft tegen de Volkskrant. De krant schrijft: Zo blijkt het slaapmiddel oxazepam vaak voor te komen in gebieden waar veel meisjes jonger dan 15 wonen, terwijl dit middel bijna nooit aan jonge vrouwen wordt voorgeschreven. 'Je moet dus heel voorzichtig zijn voor je conclusies aan een vondst verbindt', zegt Hut.

Psychologen zouden uit deze samenhang echter kunnen afleiden dat meisjes onder de 15 ouders slapeloze nachten bezorgen.

Veertig procent van het rivierwater wordt gezuiverd en als drinkwater aangeboden. Nieuws als dit vraagt om nog een andere verklaring: worden die medicijnresten er afdoende uitgefilterd?
Dit artikel afdrukken