De omzet in voedselproducten die duurzaam heten groeit tien maal zo hard als de totale markt voor etenswaren.
Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel van het LEI, die vandaag werd gepubliceerd. De Monitor wordt in samenwerking met het Ministerie van EL&I gemaakt.
Het LEI, onderdeel van Wageningen UR, schrijft bij het verschijnen van het rapport:
De Monitor Duurzaam Voedsel 2011 geeft een overzicht van de consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel in Nederland over het jaar 2011. De cijfers hebben betrekking op de in Nederland verkrijgbare producten in de belangrijkste afzetkanalen en zijn gebaseerd op de omzet van producten voorzien van een keurmerk met onafhankelijke controle.
Op basis van de cijfers over 2011 kan geconstateerd worden dat duurzaam voedsel een van de belangrijkste groeimarkten is in retail en foodservice en dat de groei bovendien stabiel is. De omzet aan duurzaam voedsel steeg in 2011 met 30,5 procent. Deze is zelfs nog een fractie hoger dan in 2010, toen de groei 29,4 procent bedroeg. Afgezet tegen de groei van de totale bestedingen aan voedsel, die in 2011 3,1 procent bedroeg, is 30,5 omzetstijging een goede prestatie. Het marktaandeel van duurzaam voedsel steeg hiermee van 3,5 naar 4,5 procent.
De categorie duurzaam voedsel biedt een duidelijke stimulans aan de economie. De effecten op de ecologie vermeldt de monitor niet.
De Monitor is hier te downloaden.
Een uitgebreider persbericht is te vinden op verduurzamingvoedsel.nl
Dit artikel afdrukken
De Monitor Duurzaam Voedsel 2011 geeft een overzicht van de consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel in Nederland over het jaar 2011. De cijfers hebben betrekking op de in Nederland verkrijgbare producten in de belangrijkste afzetkanalen en zijn gebaseerd op de omzet van producten voorzien van een keurmerk met onafhankelijke controle.
Op basis van de cijfers over 2011 kan geconstateerd worden dat duurzaam voedsel een van de belangrijkste groeimarkten is in retail en foodservice en dat de groei bovendien stabiel is. De omzet aan duurzaam voedsel steeg in 2011 met 30,5 procent. Deze is zelfs nog een fractie hoger dan in 2010, toen de groei 29,4 procent bedroeg. Afgezet tegen de groei van de totale bestedingen aan voedsel, die in 2011 3,1 procent bedroeg, is 30,5 omzetstijging een goede prestatie. Het marktaandeel van duurzaam voedsel steeg hiermee van 3,5 naar 4,5 procent.
De categorie duurzaam voedsel biedt een duidelijke stimulans aan de economie. De effecten op de ecologie vermeldt de monitor niet.
De Monitor is hier te downloaden.
Een uitgebreider persbericht is te vinden op verduurzamingvoedsel.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Duurzaam hormoon in duurzaam eten. Dat was het onderwerp deze week met beleidsmedewerkers tweede kamer. (Z)LTO , NVWA de oude AID dus , Productschapen , Dienst Nationale Recherche, en EPA spreken het tot nu toe ook niet tegen. Sterker nog men bevestigd het. Alleen jammer dat er rechtstreekse gevolgen zijn voor volksgezondheid. o.a. misvormingen bij kinderen en kankersoorten , met name borstkanker. Natuurlijk heb je na het eten van een lapje vlees niet de volgende week borstkanker. Dat duurt iets langer. Het Productschap haalt aan om geen openheid te geven en transparant te worden inzake gebruik hormoon en voedselveiligheid, dat de economische of financiele belangen van de STAAT belangrijker zijn. Mijn reactie tot nu is, het zullen je borsten of kinderen met geboorteafwijkinen maar zijn. Om te staven heb ik inzage gegeven in mijn dossier. Verdachte monsters, monsterbegeleidingsapieren , verdachte karkassen, uitslagen, worden vernietigd binnen wettelijke bewaartermijn.
De vraag , bij wie nu eigenlijk de verantwoording ligt voor correcte controle en handhavig staat nog open. Die hebben we nog niet kunnen invullen , want dan kun je die direct benaderen. Ieder verschuild zich achter een ander en niemand is verantwoordelijk voor deze praktijken. De ,,oude,, AID is niet voor niets omgevormd naar NVWA. Voorgelegd is inmiddels deze vraag aan Europese Commissie , Directoraat-Generaal Gezondheid en Consumentenbescherming.
Uiteraard, foodlog kan ook niet zorgen voor beantwoording, maar duurzaam eten lijkt mij toch ook hormoonvrij ( en antibioticavrij waar we deze week veel over gesproken hebben )
Ik zag van de week de aflevering van de KVW over plofkip. Eindelijk eens geen schreeuwerige sensatie-aflevering. Gewoon over kippen en wat ze aten en hoe dat toch uit kon. Ze gingen op bezoek bij een vleeskuikenboer die trots op zijn kipjes was. Inderdaad onooglijke beestjes, maar ze zagen er relaxt en happy uit. Ik moest denken aan die kale katten die mensen zo hip vinden. Of de Chinees gekuifde naakthond.
En verder was mijn eerste gedachten bij bovenstaand bericht ook "ja, hallo, dat komt omdat er nu overal duurzaam op staat".
Ploffers kunnen buiten, welzeker, mijn ega heeft voor onderwijs doeleinden diverse keren kuikenploffers in haar klas gehad, je zag het nog niet dat het ploffers waren, de boer in kwestie wilde die natuurlijk niet terug en ze eindigden daarom hun carrière altijd bij mijn schoonvader in de pot. Ze zien er niet uit esthetisch gezien. Praktisch alle beesten zijn wat mij betreft mooi, hebben een innerlijke schoonheid, deze beestjes niet, ik vond ze altijd wat zielig, maar wel lekker. Maar eigenlijk is dat verhaal niet zo interessant. "Het basisprobleem is het absurd grote aantal landbouwhuisdieren in Nederland", zegt Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier. Fout, het basisprobleem is dat de boer het zout in de soepenbrij niet wordt gegund en dat de enige weg de vlucht naar voren is. Resultaat zij produceren voor te veel en zelfs dan is er nauwelijks een mogelijkheid een redelijk inkomen te vergaren.
Er speelt nog iets wat ik kwijt moet, van der Wouw is ook bio, dat is volgens hem de oplossing. Antwoord: Van der Wouw, voor 7 miljard en meer zijn er geen oplossingen het blijft aanmodderen. Gewoon aan de mensen vertellen hoe de vlag er bij staat meneer van der Wouw.
Een totaal andere maatschappijvorm misschien? Toch maar plannen? The begin of history?
Boy, de promovenda zei het. Ik corrigeerde het argument van Van der Wouw dat onzin is. Als een kilo plofkip duurzamer is dan een kilo biologisch, dan is een halve kilo plof ook duurzamer dan een halve kilo biologisch. Dat ontkent hij en dat is onzin. Vervolgens mag je er van mij alles bij halen, maar dat heeft dan weer met andere dingen te maken. Niet met het duurzaam waar niet mijn maar de monitor maar die van EL&I en het LEI overgaat
By the way, ik weet van verschillende ervaringsdeskundigen dat ploffers buiten kunnen. Zonder lamp en zonder ziek te worden.
Fantastisch, Hendrik, je haalt een van mijn favoriete stukken tekst aan! Prachtig...en to the point.