Afgelopen week was ik op bezoek bij François en Vincent Pugibet. Voor de kenners: het zijn de 2 mannen - vader en zoon - achter het roemruchte wijndomein La Colombette bij Béziers (Languedoc). Ze zijn wereldwijd beroemd om hun Chardonnay 'demi-muids', waarmee ze internationaal menige grote naam versloegen. Volgens het Nederlandse blad Intermediair maakten ze bovendien de beste rosé die in 2005 in Nederland te koop was (bij de winkels van Henri BLoem).
Ook al gaan ze gewoon voor de beste wijn, ze houden van innoveren. Hun jongste produkt is een wijn met maar 9% alcohol. Het werkt! Je bent veel minder snel verdoofd en ....
.... hij blijkt ook nog eens lekkerder te zijn dan 'gewone'. Geen Buckler-effect dus, het alcoholarme bier dat door Youp van 't Hek van de markt werd gevaagd, zeg maar omdat het geen ballen èn geen smaak had.

Over de wonderbaarlijke reactie van de Franse wetgever op deze wijn - ze willen hem verbieden - heb ik elders al eens geschreven naar aanleiding van een gesprek dat ik afgelopen september met de heren had. Ik was toen zodanig enthousiast over de wijn dat we het gesprek hebben voortgezet. Wat blijkt? Consumenten geven aan deze wijn juist de voorkeur boven het origineel.

Sinds Colombette de wijn voert, gaat vrijwel geen lokale klant de deur uit zonder een doosje Plume, zoals de wijn heet. Plume - in wit, rosé en rood - betekent 'veer': lekker licht dus. Ik heb de wijn in Nederland laten proeven en had een soortgelijke ervaring: de wijn valt positief op. Hij is frisser dan gewone wijn.

De wijn is gemaakt om in te spelen op de trend die in mijn vorige entry staat - minder drinken, lichtere gerechten, letten op gezondheid maar wel genieten. Er is heel wat technologie en geëxperimenteer aan te pas gekomen. En nu zitten ze dus met een marketing-vraagstuk: hoe market je dit daadwerkelijk nieuwe type wijn nou? Je kunt nl. op de 'minder alcohol'- toer gaan, maar ook op de lekkerder-toer.

Op de Vinisud - de 2-jaarlijkse wijnbeurs voor wijnen van rond de Middellandse Zee - die aanstaande februari in Montpellier weer wordt gehouden wordt er een sessie aangewijd.
Heeft er alvast iemand suggesties?
Dit artikel afdrukken