Brood. Het liefst vijf of zeven sneetjes per dag volgens het Voedingscentrum. Op de markt in Utrecht verkoopt Bakkerij ’t Stoepje ‘Broden van toen’. Drie voor vijf euro. Wat is dat, een brood van toen? "Pompoen, mais en meergranen”, somt marktkoopman Schoonheim op. En waarom is het van toen? "Wordt op de plaat gebakken, mevrouw.” Tijd om te vertellen of er in deze broden ook geen authentieke E-nummers zitten, heeft meneer Schoonheim niet. Hij is 'aan het verkopen’. Zijn collega voegt behulpzaam toe: "Op onze site kun je er alles over lezen.” Daar kan ik inderdaad boven de Desem Driehoek Trendy, de Broden Van Toen aanklikken. ‘Op de ovenvloer gebakken’ en ‘E-nummer vrij’ vertelt de site.

Bij de broodkraam op de boerenmarkt liggen ook een aantal ‘vloerbroden’. Heleen achter de kraam denkt dat het makkelijker was tijdens transport om broden in een bakblik te vervoeren, daarom zijn veel bakkers overgestapt van vloer- naar blikbrood.Volgens Heleen gaat er tegenwoordig een hoop troep in broden. "Allemaal dingen die niks toevoegen aan het brood.” Heel donkerbruin brood is een goed voorbeeld. Dat lijkt voedzaam en gezond. Maar: "Daar stoppen ze soms verbrande mout in, om het extra donker te maken. Hartstikke ongezond dus.”

Wekelijks stelt Sanny Visser een marktkoopman of -vrouw een vraag. Weet die wat er in zijn kraam te pas komt?
Dit artikel afdrukken