Een Nederlands onderzoek naar macula degeneratie verscheen eind december in the Journal of the American Medical Association (vol 294, pp 3101-3107). Macula-degeneratie is de belangrijkste oorzaak voor blindheid bij mensen boven de 50.
De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk: niet voedingssupplementen maar voeding die rijk is aan de vitamines C en E, zink en beta-karoteen vermindert met 30% de kans op deze ziekte die het centrale deel van het netvlies aantast.
Een onderzoek uit 2001 had al uitgewezen dat het nemen van supplementen met meer dan 13 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid anti-oxidanten zorgt voor een aanzienlijke rem op het voortschrijden van de ziekte bij mensen die al aan macula degeneratie leiden.
Het Nederlandse onderzoek is het eerste dat kijkt naar voeding in plaats van supplementen. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 4000 mensen van boven de 55, die allemaal een grotendeels kwantitatieve vragenlijst in moesten vullen over hun voeding en de regelmaat waarmee zij bepaalde producten eten.
Mensen die meer flink boven de mediaan aan anti-oxidant-rijke voeding aten, bleken 35 procent minder kans op macula problemen te hebben. Mensen die daar flink onder zaten bleken een 20% hogere kans te hebben.
Redmer van Leeuwen (Erasmus Universiteit, Rotterdam) die het onderzoek leidde schrijft: "This study suggests that the risk of AMD can be modified by diet; in particular vitamin E and zinc... Foods high in these nutrients appear to be more important that nutritional supplements."

Bron: Journal of the American Medical Association
Dit artikel afdrukken