De winterdip bestaat echt. Amerikanen hebben er een woord voor: Seasonal Affective Disorder. Het eerdere en langere donker zorgt voor minder serotonines in onze hersenen en voor een verstoring van de melatonine-balans. Beide hormonen beïnvloeden onze slaap én stemmingen. Maar gelukkig kun je er zelf wat aan doen om je hersenen weer op het goede spoor te zetten. Dat is een kwestie van een paar bewuste keuzes in wat je eet en drinkt. De website Eat This, Not That helpt je daarbij met de volgende adviezen:

1. Groente: Eet rode paprika in plaats van groene paprika
Rode - aan de plant gerijpte - paprika bevat meer nuttige stoffen dan de groene. Het gehalte aan vitamine C is twee keer hoog en aan vitamine A kan het oplopen tot 8 keer zo veel. Dat maakt rode paprika's regelrechte vitaminebommen, die je stemming verbeteren, je immuunsysteem een duwtje geven en helpen verkoudheidssymptomen te verminderen. Zowel rauw als gebakken of geroosterd aanbevolen.
Toevoeging van onze kant: oranje paprika's zijn nóg rijker aan die stofjes.

2. Saus: gebruik mosterd in plaats van mayonaise
De meeste mayonaises bevatten veel omega-6 vetzuren. Omega-6 vetzuren worden in verband gebracht met ontstekingen, obesitas, diabetes en depressies. Daarentegen zit in mosterd omega-3, waarmee je je hersenen onmiddellijk een blijmakend duwtje geeft. Doodgewone gele mosterd behoort zelfs in de top-10 van onze bronnen voor omega-3.

3. Snack: Eet pompoenzaden in plaats van cocktailzoutjes
Pompoenzaden zijn een van de beste bronnen van het aminozuur tryptofaan, dat in je hersenen helpt serotonine te maken. Als je al antidepressiva slikt, versterken pompoenzaadjes de werking daarvan nog eens omdat de serotonine beter gaat circuleren. Vergeet alle zoutjes, pretzels, Hamka's en Cheetos: die zijn gemaakt van granen, mais en plantaardige olie en barsten van de omega-6. En veel omega-6 is te associëren met een hoger risico op depressie.

4. Snoep: eet pure chocola met een hoog cacaogehalte in plaats van gewoon pure chocola
Pure chocola doet een paar dingen met je hersenen: het pept je serotonines en endorfines op, het zit vol vitamine B en magnesium (goed voor je cognitieve functies), er zit een beetje cafeïne in (voor je korte termijn concentratie) en ook nog een beetje theobromine, een stimulerende stof. Waar zit 'm de kneep? In de meeste pure chocola zijn in het verwerkingsproces de gezonde nutriënten 'stuk' gemaakt. Kies daarom bewust voor een cacaogehalte van 72% of meer, wil je van al het goede van chocola kunnen profiteren.

5. Drinken: ruil je light frisdrank in voor kamillethee
Uit onderzoek blijkt dat tijdens de winterperiode onze circadiaanse klok een beetje van slag raakt. We hebben meer moeite 's nachts goed te slapen en overdag scherp en gefocust te blijven. Kamillethee helpt op beide gebieden: we slapen er beter mee en het versterkt onze cognitieve functies overdag. Ander onderzoek vond juist een verband tussen frisdrank en depressies. Mensen die meer dan 4 blikjes (light) frisdrank per dag dronken, hadden een 30% hoger risico depressief te worden.

6. Sap: drink liever puur (bessen)sap dan fruitdrank met bessen
Van donkere bessen (bosbessen, bramen, ...) is bekend dat ze helpen bij het afvallen doordat ze de vorming van vetcellen afremmen - dat alleen al verbetert je stemming. Maar bessen zitten ook barstensvol vitamine C. Ons winterdieet, met minder tomaten, sla en fruitsalades, kan voor een tekort aan vitamine C zorgen. Dat uit zich in vermoeidheid, depressie, weinig motivatie en 'het algemene gevoel dat je rondsloft in natte snowboots'. Drink echt sap, en vermijdt 'vruchtendranken' die maar een paar procent van het goede spul bevatten.
Toevoeging van onze kant: sap bevat zoveel suiker, dat je veel beter kunt kiezen voor het fruit zelf.

7. Salade: eet liever lekkere groene sla met vinaigrette dan die ook bij ons inmiddels populaire Ceasar salad
Romaine sla, of bindsla, is nog beter dan de veelgeroemde boerenkool of spinazie, favoriete ingrediënten voor de 'groene smoothies'. In bindsla zitten meer nutriënten dan in de gehypete boerenkool. Vooral foliumzuur (een vitamine B). Mensen die depressief zijn, hebben lagere foliumzuurniveaus, stelden Finse onderzoekers recentelijk vast. Helaas eten de meeste mensen hun bindsla als onderdeel van een Ceasar salade. En de (kant-en-klare) dressing die daarbij om de hoek komt maakt van je in principe gezonde Romaine sla gewoon junkfood door het hoge gehalte aan omega-6. Verjaag je sombere stemming met een lekkere dressing met olijfolie - vol gezonde onverzadigde vetzuren - en mosterd (zie 2).

Het zijn maar een paar suggesties van Eat This, Not That. Vraag aan de kenners op Foodlog: zou het echt werken of kun je maar beter een vitamine D pilletje nemen?

Fotocredits: José Manuel Ríos Valiente
Dit artikel afdrukken