Dit najaar wordt voor het eerst in de Lage Landen het Ancestral Health Symposium gehouden. De wereldberoemde Tim Noakes spreekt daar zij aan zij met Frits Muskiet, wat mij betreft Nederlands strengste theorievormer op het gebied van de evolutionaire gezondheidsleer. Inmiddels houdt Muskiet zich vanuit het door hem ontwikkelde - en nog altijd omstreden - theoretische kader voornamelijk bezig met empirisch onderzoek.

Evolutionaire gezondheidsleer?

Dat is een visie op de gezondheidswetenschappen die de biologie in plaats van de chemie als uitgangspunt neemt. Dat is een heel logische aanpak omdat het functioneren van planten en dieren in hun leefomgeving als geheel nu eenmaal het beste kan worden begrepen vanuit de biologie.

Evidence based
Vanmorgen twitte journalist Melchior Meijer, één van de drijvende krachten achter het symposium, dat Foodlog en Dr. Frank van Berkum wat hij noemt 'paleo' (de manier van leven en eten van onze voorouders en dus een dieetgedachte die past binnen de evolutionaire gezondheidsleer) niet 'evidence based' zouden vinden. Cochrane, een voor iedereen toegankelijk instituut dat probeert het best mogelijke bewijs te definiëren, zou daar anders over denken.



Het lijkt een technische kwestie, maar is heel belangrijk als je wilt weten wat je moet doen en op wie je kunt bouwen: wanneer is bewijs daadwerkelijk bewijs waar je op kunt vertrouwen?

Beweringen kunnen plaatsen
Je kunt het ook anders zeggen: als er vanuit de biotechnologie (de andere naam voor het begrip Life Sciences, zoals we dat in Nederland zijn gaan gebruiken) weinig harde bewijzen zijn voor absolute stellingnames vóór vet of juist tégen bijvoorbeeld brood of de de slopende kracht van melk, is bewijs vanuit de biologie dan wel hard? Hetzelfde geldt natuurlijk omgekeerd. Hoe hard zijn de bewijzen voor de brood-, vet- en melkadviezen van, bijvoorbeeld, het Voedingscentrum?

Die vraag zou ik de wetenschappers, medici, diëtisten en in wetenschap geïnteresseerde Foodloglezers eens voor willen leggen. Dat is alvast een boeiende voorbereiding om de beweringen die straks op het Ancestral Health Symposium, een initiatief van de Groningse wetenschapper Esther Nederhof, zullen worden gedaan te kunnen plaatsen.

Fotocredits: Paleo Diet, Mike Licht, NotionsCapital.com
Dit artikel afdrukken