Onderzoek van de University of California toont aan dat de Body Mass Index (BMI) geen betrouwbare maat is om vast te stellen of mensen gezond (BMI tussen 18 en 25) of ongezond (BMI ≥25) is. Nu werkgevers en zorgverzekeraars kosten voor de gezondheidszorg willen inschatten aan de hand van de BMI, vinden de onderzoekers het tijd om aan de bel te trekken. De BMI ligt al jaren onder vuur omdat het een weinig precieze gezondheidsindicatie is.

Grootschalig onderzoek
De onderzoekers van de University of California analyseerden de gegevens uit het National Health and Nutrition Examination Survey van 40.420 Amerikanen. Ze vergeleken de cijfers van de BMI met cholesterolwaarden, triglyceriden (vetten in het bloed), glucose, insulineresistentie, bloeddruk en CRP-waarde (een maat voor actieve ontstekingen).
Al met al schat de BMI bij ruim 75 miljoen mensen de gezondheid verkeerd in
Uit de analyse bleek dat bijna de helft van de mensen die volgens de BMI overgewicht hebben (34,4 miljoen mensen), volgens de metingen van de bloedwaarden kerngezond zijn. Dit geldt ook voor 19,8 miljoen mensen die de BMI als obees classificeert. Daarnaast blijkt dat 15% van de Amerikanen met een BMI van meer dan 35 (morbide obesitas) ook gezond is. Uitgaande van bloedwaarden blijkt 30% van de mensen met een normaal BMI juist ongezond te zijn. Al met al schat de BMI bij ruim 75 miljoen mensen de gezondheid verkeerd in.

arnold_danny
Schwarzenegger, DeVito in Twins


Vet van DeVito of de spieren van Schwarzenegger
Dat BMI geen goede maat is voor gezondheid, is niet nieuw. Het grootste probleem van de BMI is dat het geen onderscheid maakt tussen spier- en vetweefsel, terwijl spierweefsel zwaarder is dan vetweefsel. Hierdoor classificeert de BMI gespierde, atletische mensen als dikker -en dus ongezonder- dan ze in werkelijkheid zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is dat van Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito. In de tijd dat zij samen in de film ‘Twins’ speelden hadden ze beiden een BMI van 34. Beide acteurs zouden dus obees (BMI≥30) zijn, terwijl het gewicht bij Schwarzenegger vooral in de spieren zit en bij de Vito voornamelijk vanuit (buik)vet komt.

Werkgevers, beleidsmakers en verzekeringsmaatschappijen moeten zich richten op waarden die echt iets zeggen over de gezondheid
Relevante maat
De Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission diende recent een voorstel in dat werkgevers hun werknemers die geen gezond BMI hebben tot 30% meer kosten voor gezondheidszorg mag doorrekenen. Onderzoeker Janet Tomiyama: “Het blijkt dat mensen die volgens de BMI in de categorie ‘overgewicht’ of ‘obesitas’ vallen lang niet allemaal hogere medische kosten zullen hebben en het zou oneerlijk zijn om ze te belasten met hogere premies voor de zorgverzekering.” Daarnaast merkt ze op dat mensen die op basis van de BMI onterecht als gezond worden gezien, geen extra kosten hoeven te betalen. Ook dat zou krom zijn.

De onderzoekers concluderen dat beleidsmakers en onderzoekers op zoek moeten naar een relevante maat voor gewicht en gezondheid. “Werkgevers, beleidsmakers en verzekeringsmaatschappijen moeten zich richten op waarden die echt iets zeggen over de gezondheid.”

Volgens co-auteur Jeffrey Hunger is dit onderzoek ‘de laatste nagel aan de doodskist’ voor de Body Mass Index.

Fotocredits: Body Mass Index, Wikimedia, Laurens van Lieshout.
Dit artikel afdrukken