In een onderzoek dat verschijnt in Nature Communications hebben wetenschappers bij muizen aangetoond dat insuline de hoeveelheid dopamine - een neurotransmitter die voor een prettig gevoel zorgt - in het stratium toeneemt naarmate hun insulinespiegel hoger werd. Dat laatste gebeurt in reactie op het type voedsel dat de dieren binnenkrijgen.

Het stratium is een gebied in de hersenen dat met beloning te maken heeft. In sommige proeven bleek er 20-50% toename aan dopamine, gelijktijdig met het stijgen van het insulineniveau.

Bij de laagcalorisch groep bleek de insulinegevoeligheid tien keer hoger
Om hun bevindingen te testen voerden de onderzoekers ook andere proeven uit. Bij één daarvan vergeleken ze de insulinegevoeligheid bij dieren die een laagcalorisch dieet kregen met die van dieren die een normaal dieet werden gevoerd. Bij de laagcalorisch groep bleek de insulinegevoeligheid tien keer hoger. Deze dieren hadden maar een tiende van de hoeveelheid insuline nodig om dezelfde dopaminerespons op te roepen.

Bij dieren met een hoogcalorisch dieet was de insulinegevoeligheid geheel verdwenen. In een derde proef konden de dieren een drankbeloning die ofwel gecombineerd werd met een stof die het insulinesignaal blokkeerde, of een placebo. Ze kozen stuk voor stuk de laatste optie, die voor een normale insulinerespons en dus dopamine-afgifte zorgde.

Alles bij elkaar suggereren de resultaten dat insuline een belangrijke rol speelt bij de productie van dopamine en dus het gevoel van welbevinden. Insuline lijkt een schakel in de keten die het beloningsgevoel bij bepaalde voedingspatronen stimuleert.

Fotocredits: Hormoonhuishouden, tuppus
Dit artikel afdrukken