image
foto: bulots (zeeslakken) grosquick1378

Kortgeleden bespraken we hier de toekomst van de smaak in de supermarkt, het door Will Jansen aangezwengelde debat over de smaakarmoede van het aanbod dat we in Nederland krijgen voorgeschoteld.

De conclusie van het eerste debat dat daarover plaatsvond was redelijk unaniem: omdat het volk geen smaakervaring heeft - er niet meer in is opgevoed - zouden betere producten te lang op het schap blijven liggen. Bedrijfseconomisch is dat onhaalbaar. Met andere woorden, het aanbod ontbreekt omdat er geen vraag is. En dus krijgen we voorgezet wat we verdienen. Helaas, in ons geval.

Aan die conclusie moest ik denken toen we afgelopen zaterdag in Bouzigues lunchten. Dat plaatsje aan het étang de Thau aan de Franse Zuidkust tussen Béziers en Montpellier staat bekend om zijn oesterkwekerijen. We zaten op een vlonder, met een lekker briesje en een schitterend uitzicht over de baai. Aan een lange tafel naast ons zaten oma haar dochter, haar zoon, hun echtgenoten en haar 2 kleinkinderen. De oudste een jaar of 8/9, de jongste 6/7. Tot onze verbazing vroeg de jongste enthousiast of er ook rauwe (!) mosselen waren, want dat zijn immers de lekkerste. Die waren er. Uiteraard.

Op tafel kwam een flinke boot met heel veel rauwe schaal- en schelpdieren. Met het grootste plezier peuterden de twee jongens de krabben, de bulots (zeeslakken), de amandes en clams (schelpen) en natuurlijk de gekookte grote garnalen open. Hun duidelijke conclusie: wat een topkwaliteit vis, en dat proef je natuurlijk vooral aan die heerlijke rauwe exemplaren!

OK, het waren jongens uit deze streek. Maar zouden een paar Zeeuwse kinderen zo met voedsel omgaan?

Overigens: ik verwachtte dit zelfs in Frankrijk al niet meer. Maar gelukkig, smaak heeft nog alle hoop.
Dit artikel afdrukken