Voedselwaakhond foodwatch vindt het 'absurd' dat in bijna de helft van het groenteconservenassortiment suiker is toegevoegd en wil dat "de overheid de voedingsindustrie hierop eindelijk eens aanpakt". Foodwatch kocht alle potten en blikken groenten bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Aan 79 van de 170 groenteconserven (46%) bleek suiker toegevoegd. Volgens foodwatch is toevoeging van suiker niet nodig, krijgen consumenten hierdoor teveel suikers binnen en ontwikkelen ze een eenzijdige smaakvoorkeur. Bovendien leidt de sluipconsumptie tot allerlei gezondheidsproblemen. Eerder deze maand schreef minister Edith Schippers dat de sector begin 2017 met maximumnormen voor suiker in conserven zal komen, meldt foodwatch.
Foodwatch - Zelfs (deze) groente wordt gesuikerd!
Lees ook
-
1
+foodwatch krijgt 7 keer gelijk van RCC over suikerclaims en 2 keer ongelijk 14 dec 2018
-
0
+foodwatch wil ‘misleidend’ stoplichtvoorstel van 6 multinationals meteen van tafel 12 jan 2018
-
1
+foodwatch: ‘90% kindertoetjes veel te zoet’ 28 sep 2017
- 2 ‘Supers negeren verantwoordelijkheid inzake gevaarlijke oliën’ 13 jul 2016
-
8
+foodwatch ten strijde tegen frisdrank 9 jun 2016
- 10 Gouden Windei 2015 voor AH Cranberries 5 jan 2016
- 6 foodwatch: Maya de Bij maakt dik 27 mei 2015
- 0 foodwatch start petitie tegen ‘vermomde kinderreclame’ 25 jun 2014
- 6 Akkoord overheid en industrie over reductie vet, zout & suiker 24 jan 2014
- 0 Schippers: berichtgeving onveilige residunormen ‘niet correct’ 25 okt 2013
Duim voor FW! Wat een armoedige reactie van de suikerpushers uit de levensmiddelenindustrie vereniging. De enige groente waar suiker in moet is rabarber. Verder dan dat komt het Wannee kookboek niet.
Een vraag van mij n.a.v. Cecile #01.4:
"Producenten voegen suiker toe om technische en smaakredenen. "Daarbij is het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten en moet daarom de smaak acceptabel blijven, en de stevigheid van de groenten ook. Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten. [..] Reden voor toevoeging van suiker en zout in groenteconserven is de smaakbalans. Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente (het zogeheten opgiet), zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans.""
Als ikzelf bijv. bonen week en kook, hoef ik geen suiker toe te voegen voor smaakbalans. Gaat dan toch in conserven de smaak achteruit? Dat 'opgiet'* kan nl. in principe in beide methodes weg gelaten worden of juist in het gerecht verwerkt.
* Ik ga er dan wel vanuit dat 'opgiet' het water is, waarin de bonen etc. gekookt/geblancheerd zijn.
De FNLI wijst de kritiek van foodwatch van de hand, kopt Distrifood.
De producentenkoepel wijst er in eerste instantie op dat het zoutgehalte in groenteconserven de afgelopen jaren al met 30% is gereduceerd. Voor 2017 staat een verdere reductie van zout én suiker op het programma.
Op de eigen site reageert de FNLI op de foodwatch-claims. De koepel nuanceert: "Overigens wordt er heel weinig suiker aan groenteconserven toegevoegd en vindt de afname daarvan expres geleidelijk plaats om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is."
Producenten voegen suiker toe om technische en smaakredenen. "Daarbij is het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten en moet daarom de smaak acceptabel blijven, en de stevigheid van de groenten ook. Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten. [..] Reden voor toevoeging van suiker en zout in groenteconserven is de smaakbalans. Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente (het zogeheten opgiet), zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans."
Meneer Kootwijk bezigt een vertelling over mevrouw Van Laar.
Ja, ZIJ wist dat daar suiker inzat; en wil dat graag niet meer hebben.
Het nieuws wat haar betreft is dat Foodwatch misschien een beter instrument (voor haar) is geworden.
Mevrouw van Laar wekt met haar reactie op het bericht hierboven de indruk dat Foodwatch iets onthult. Dus iets wat ze niet wist. Ze wil geen suiker in de erwtensoep. Meezingen, soldatenlied: wie heeft dat gedaan, wie heeft dat gedaan, wie heeft de suiker in de erwtensoep gedaan....
Maar het is geen onthulling. Bril mee met boodschapoen doen en kleine lettertjes van de ingredientendeclaratie lezen. Suiker, hoe stom ook, wordt er niet stiekem in gedaan, het wordt vermeld. Het staat op de verpakking en Foodwatch hoeft alleen maar te tellen, welke wel, welke niet.
Opa vertelt: jaren geleden vroeg ik, terwijl de tv camera liep, aan de baas van Bonduelle Benelux, waarom Bonduelle suiker bij bruine bonen in blik doet. Hij was stomverbaasd. Nooit geweten en het leek hem onzinnig.