Gehakt in de kant-en-klare balletjes van je Unox-soep of in de Unox-rookworst kan zomaar uit een tiental verschillende slachterijen vanuit de gehele EU afkomstig zijn. Honderd gram gehakt kan zelfs van vele tientallen boeren komen en van honderden (en nog meer) dieren. Staatssecretaris Martijn van Dam introduceerde vanmorgen bij de NOS zijn plan om de burger tegemoet te komen door hem te informeren over de herkomst van zijn eten en 'de boer weer op het schild te hijsen'. Hij wil een App waarmee de consument op een vleesverpakking, zak rookworst of blik soep kan zien waar zijn vlees vandaan komt.

Dat wordt een hele inspanning voor producenten van producten die gemalen vlees verwerken, want ze zullen al hun inkoop- en verwerkingsprocessen moeten aanpassen om tegemoet te komen aan de wens die Van Dam bij de consument waarneemt. Als duidelijk wordt dat er vlees van overal in je gehakt zit, zullen zij immers streven naar het terugbrengen van al die boeren en landenherkomsten. Als ook het buitenland tot een dergelijke App besluit, krijgen Nederlandse varkensboeren het er niet beter op. Zij exporteren hun vlees voor ca. 75% naar het buitenland. Een Franse, Belgische of Duitse fabrikant zal niet graag toegeven dat hij Nederlands vlees op zijn ambachtelijke pizza's legt of in zijn echte Beierse, Ardeense of Bourgondische worst stopt.
NOS - Database vertelt alles over je voedsel, van boer tot bord
Reageer
  • Deel
Druk af