Omdat een Franse kalkoen duurzamer zou zijn, kondigde AH vorige week aan voor Franse leveranciers te kiezen. Op Boerderij reageert de Nederlandse kalkoenhouder Marco Schrotenboer boos: "Ik vind het prima dat Albert Heijn kiest voor een kalkoen die in hun ogen diervriendelijk wordt gehouden. Dat is hun keuze. Maar het steekt mij enorm dat in het persbericht de Nederlandse kalkoen wordt afgeschilderd als een dier dat geen frisse lucht krijgt en geen daglicht ziet. Dat is niet waar. De Nederlandse kalkoen heeft zelfs veel meer ruimte dan de Franse kalkoen, zoals beschreven in het persbericht."
Distrifood - Kalkoenhouders boos op Albert Heijn - Distrifood
Dan hier maar weer eens proberen... ;-)
Kunt u ook iets zeggen over de ménsvriendelijkheid van uw "nieuwe" kalkoen, mevrouw Simone Hertzberger ? Bacteriële besmettingscijfers, antibioticagebruik, en dan ihb. gebruik van colistine? (Zoals u waarschijnlijk bekend, heeft professor Mevius ook al MCR-1 colistineresistentie aangetroffen op kalkoenvlees)
BTW.: Hebt u ook gelezen hoe ontstemd men in GB is over besmetting van een kwart van de kip met multiresistente bacteriën? Hebt u inmiddels al besmettingscijfers van uw "nieuwe" kip?
Denkt u dat het zou helpen als onze NVWA besmettingscijfers zou publiceren, zoals de FSA?
En dan uiteraard op superniveau, zoals de Consumentenbond?
P.S.: Hoe borgt u een redelijke marge voor de kalkoenhouder als u alleen met "leveranciers"
zaken doet? Dat "paardenrund" van nog maar kort geleden was mede een gevolg van de
erbarmelijke marges...
In onze zoektocht naar diervriendelijker kalkoen, hebben we ons echt rotgezocht.
Onze leveranciers hebben ons diervriendelijker kalkoen uit verschillende ketens aangeboden (wij doen zoals bekend, zaken met leveranciers, niet met de pluimveehouders zelf). Toen hebben we gekozen, uit diverse ketens, voor de Franse keten.
Daar is veel tijd overheen gegaan want je gaat niet over één nacht ijs.
De Nederlandse kalkoenketen is ons nooit aangereikt. Niet door onze leveranciers, niet door de Dierenbescherming, waarmee we nauw hebben samengewerkt, en niet door de Nederlandse pluimveehouders zelf.
Wel gek hoor, we hoeven volgens mij toch niet alleen te halen, maar de Nederlandse keten kan toch ook brengen.
We willen altijd komen kijken. Neem eens contact op met de commercieel verantwoordelijken van Albert Heijn!!
Simone Hertzberger, Zaandam krijgt bij deze - heel uniek - een impliciete pluim van Dick Belderbos. Kun je ons vertellen hoe jullie als AH reageren op de kritiek van de Nederlandse kalkoenhouders?
De zoveelste LTO-voorman die boos wordt in plaats van de hand in eigen boezem te steken.
Vijf jaar na de start van de antibioticareductie nog een gebruik van 45 DDD, waarvan
zelfs de helft 2e en 3e keuzemiddelen, inclusief een verZEVENvoudiging van het Colistinegebruik:
ik zou me kapot schamen.
Het Plan van Aanpak Antibioticagebruik Kalkoensector 2016 - 2020 leest als een
tenenkrommend testimonium paupertatis. Ongelofelijk dat zoiets in den Haag geslikt wordt.
Zelden zo'n gebrek aan zelfreflectie en sense of urgency gezien.