Amerikanen die glutenvrij eten hebben vermoedelijk verhoogde niveaus arsenicum en kwik in hun bloed en urine. Dat lijkt het gevolg van het gebruik van rijstbloem als vervanger voor tarwebloem in glutenvrije producten. Zware metalen als arsenicum en kwik hopen zich op in rijst. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten als tarwe, rogge en gerst. Mensen die aan de darmziekte coeliakie lijden, moeten zich aan een glutenvrij dieet houden. Dat geldt voor gemiddeld 1% van de bevolking. Omdat glutenvrij eten op dit moment ook populair is onder gezonde mensen eet een grotere groep van de bevolking zo; de levensmiddelenindustrie speelt ruimschoots op deze trend in. Dat heeft mogelijk een onbedoeld effect. De glutenvrije eters uit de NHANES Database (73 op de 7.500) blijken twee keer zoveel arsenicum en tot 70% meer kwik in hun bloed en urine te hebben dan mensen die wel gluten eten. Wat de gezondheidseffecten zijn van de hogere blootstelling, is nog onbekend.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af