Als GMO-technieken wettelijk en maatschappelijk geaccepteerd zouden worden, kan de aardappelteelt met 80% minder chemische bestrijdingsmiddelen toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse landbouwuniversiteit (WUR). Onderzoekers hebben phytophthoraresistente aardappelplanten ontwikkeld in het kader van het project DuRPh. De aardappel kan met 80% minder bestrijdingsmiddelen toe. Dat meldt Phys.org met een grote kop.

Het project werd onlangs afgesloten met een wetenschappelijke publicatie over het DuRPh-onderzoek dat de WUR 10 jaar lang kon doen in opdracht van het Ministerie van Economische zaken. De techniek (cisgenese) blijkt goed te werken, maar wordt door de Europese wetgever en de publieke opinie afgewezen. Het gaat immers niet om klassieke veredeling, maar om de vooralsnog in de EU verboden techniek cisgenese.

DuRPh (een afkorting voor Durable Resistance in potato against Phytophthora) moest bewijzen dat genetische modificatie van bestaande aardappelrassen met aardappel-eigen voor langdurige resistentie tegen phytophthora, een ziekte die veel bestrijdingsmiddelen vergt, kunnen zorgen. Zulke aardappelen kunnen immers wereldwijd zorgen voor een veel lager gebruik van gewasbeschermende gifstoffen. De aardappel is een voedingsrijk gewas dat overal ter wereld belangrijk kan bijdragen aan de productie van extra voedsel. Goede teeltwijzen en uitgangsmateriaal zijn daarom van belang.

Het DuRPh-onderzoek moest ook een inhoudelijke bijdrage leveren aan de discussie over genetische modificatie in de maatschappij. Daarom organiseerde het Wageningse onderzoeksteam bijeenkomsten met de aardappelsector voor maatschappelijke organisaties en het brede publiek.Een en ander heeft niet geleid tot acceptatie van de GMO-aardappel in ons land.
Phys.org - Durably resistant potatoes with wild potato genes offer 80% reduction in chemical control
Reageer
  • Deel
Druk af