Het Deense restaurant Noma mag dan al jaren bovenaan de lijst van 'het beste restaurant ter wereld' prijken, het komt niet verder dan 2 Michelinsterren. Concurrent Geranium in Kopenhagen sleept als eerste Scandinavische restaurant 3 sterren in de wacht.

Dat bleek bij de presentatie van de Michelin Nordic Guide 2016. Ook het Noorse restaurant Maaemo heeft voortaan 3 sterren.

Rasmus Kofoed, de chef van Geranium, won in 2011 de internationale kookwedstrijd Bocuse d'Or en verdiende in nog geen 10 jaar zijn 3 sterren. Gastronomen in Denemarken zijn niet verrast. Kofoeds creaties "bespelen alle zintuigen" en bovendien slaagt hij er in een constante kwaliteit te bieden.
"Noma maakt van voedsel een spel, en de gerechten navigeren een beetje te veel van west naar oost om kans te maken op drie sterren. Ze serveren amusant voedsel, maar voor Michelin wordt er wat te veel gegrapt en gegrold", oordeelt Jesper Uhrup Jensen van het magazine Gastro.

Bij Maaemo in Oslo staat overigens ook een Deense kok aan het roer, schrijft De Morgen. "Esben Holmboe Bang serveert er aan slechts enkele tafels een menu van 20 gangen, waarbij hij zich laat inspireren door de Noorse natuur."
De Morgen - Eerste driesterrenrestaurant in Denemarken (maar het is niet Noma)
Reageer
  • Deel
Druk af