Dagelijks 14 gram roomboter geeft geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De kans op diabetes is lager (4%) en de kans op overlijden iets hoger (1%). Dit blijkt uit een meta-analyse van 9 studies onder 600.000 deelnemers. Roomboter is een neutraal voedingsmiddel en heeft geen effect op de gezondheid. Onderzoekers raden roomboter daarom niet af, maar promoten het ook niet als gezond. Wel is roomboter rijk aan verzadigd vet, waarvan we de inname moeten minderen. De Nederlandse Diabetes Federatie raadt volle zuivelproducten niet af omdat het verlaagde risico op diabetes ook is gevonden in andere studies met zuivelvet.
TuftsNow - Little to no association between butter consumption and chronic disease or total mortality
Lees ook
-
10
+‘De vijf geheimen voor tien gezonde extra jaren’ 10 jan 2020
-
0
+Verhoogt luchtverontreiniging je cholesterol? 7 aug 2017
- 4 Geen ‘magische eigenschappen’ groenten en fruit, zegt Katan 21 okt 2016
-
28
+‘Boter niet goed en niet slecht’ 2 jul 2016
- 3 Paleoblogger voor gerecht gedaagd wegens uitspraken over vlees 22 aug 2013
14 gram boter is slechts 8 gram VV per dag. Een schijntje en te weinig om aan een optimale gezondheid te kunnen bijdragen.
Ook onze Dick blijft hangen in de vet/cholesterol mores die door steeds meer gelovigen godzijdank aan de kant wordt geschoven. Vooral als ze zichzelf openlijk tegenspreken met ‘roomboter is een neutraal voedingsmiddel en heeft geen effect op de gezondheid’ versus ‘wel is roomboter rijk aan verzadigd vet, waarvan we de inname moeten minderen’ dienen we waakzaam te zijn. Waarom minder, minder, als het toch neutraal is vraag ik u af?
(Pubmed boven is tijdelijk van slag door werkzaamheden, even plakken: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22208554 )
Echte boter is helemaal niet neutraal! Het is geen water. Dat maakt de heilige voedings-/gezondheidskerk er opeens van nu ze hun leugenrijkjes langzamerhand ineen zien schrompelen door zelfs voor hen niet langer te ontkennen feiten.
Echte boter – althans de rauwe van grasetende koeien – is juist EEN bonk gezondheid. Ze bevat vit. A, D, E en K2, een perfecte balans met omega-3/6, CLA en arachidonzuur en prostaglandine balans. En met glycospingolipiden, mangaan, chroom, zink, koper en selenium. Per gram boter meer selenium dan in haring en zelfs jodium! En niet te vergeten stigmasterol; ofwel de Wulzen factor.
Nu ook nog de misdadige leugen ‘TE HOOG bloedcholesterol, en ‘goed’ en ‘kwaad’ cholesterol de wereld uit. En dat cholesterol op zichzelf helemaal niet de OORZAAK is van CVA. Het is een GEVOLG van chronische voedingstekorten.
Uit onderzoek door marketingonderzoeksbureau Roy Morgan Research blijkt dat 54,7% van de Australiërs in de periode van juni 2015 tot juni 2016 eens in de vier weken boter kocht. In dezelfde periode kocht 44,7% van de Australiërs voor margarine en in 2012 kocht maar 24,7% van de Australiërs margarine. Australiërs kiezen dus inmiddels voor margarine dan voor boter. Wat is nou gezonder, boter of margarine? Norman Morris, directeur bij Roy Morgan Research, zegt in de toelichting bij het onderzoek dat die vraag te complex is om erop in te gaan. Boter bevat namelijk teveel verzadigd vet en margarine is te bewerkt. Australiërs vinden over het algemeen de smaak het belangrijkst.
Dennis, dank voor de argumenten! Ik hoop ze binnen afzienbare tijd met het Voedingscentrum voor de camera te bespreken.
Dick,
Daar komt geen wiskunde aan te pas. Het is klaar met de redenatie vanuit vet. Ik voorspel vast dat het met koolhydraten ook zo gaat verlopen, maar dat zal nog jaren op zich laten wachten.
En wat betreft de sociologie, ik zie het niet terug in de argumenten van het Voedingscentrum. Deden ze het maar. Die blijven speklappen en kaas afraden vanwege die volkomen kapotte argumentatie rondom verzadigd vet. Met alle respect voor de goede bedoelingen, maar het Voedingscentrum heeft de voedingsomgeving, en daarmee datgene wat mensen normaal vinden (ofwel de sociologische factoren), werkelijk niet ten gunste weten te veranderen. Ik ben bang dat, met het vasthouden aan die contextloze termen als verzadigd vet, zout, suiker, het eerder omgekeerd is en dat de industrie uitgebreid de ruimte vond om telkens zgn te 'verbeteren' (zie Pollan), aldoende steeds meer producten in de schappen leggend die sterk bewerkt en gekunsteld zijn en 'good old' producten als groente, fruit, vlees en vis (zeg maar 'echt eten') steeds verder de markt uit drukken.
Deden ze het maar, die sociologische context erbij betrekken. Dan was de ruimte voor al die andere 'waarheden' een stuk kleiner, want dan zou er veel minder reden zijn om te protesteren tegen die ene 'waarheid op tafel'. Dan was de maatschappelijke beweging rondom voeding en goeroes onderdeel van hun aanpak, en dan niet in de bestrijdende sfeer.
Dennis, het is erger dan ironie. Het is vreselijk. Mensen als Theo zijn helemaal gaan geloven in hun eigen waarheden, terwijl Voedingscentra communiceren vanuit gemiddelden in voedingscontexten.
Eigenlijk is de vraag heel simpel: hoe leg je mensen die weinig van wiskunde en voedingssociologie snappen toch uit waar het over gaat en waarom het toch anders zit dan ze dachten omdat ze onvoldoende cijfermatig gevoel voor samenhang en contexten hebben?