Al bijna tien jaar promoten TV-koks zoals Jamie Oliver, Jeroen Meus en Rudolf van Veen, het doe-het-zelf thuis koken. Dat zou gezonder zijn dan afhaalmaaltijden en uit eten gaan. Maar de twijfel groeit. Zelf koken kan ongezond zijn omdat we te veel willen genieten. Dat vermoedt gedragsbioloog Mark Nelissen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat vrouwen die veel tijd doorbrengen in de keuken meer risico lopen op hart- en vaatziekten en diabetes.

Dik door kookprogramma’s
Wetenschappers van Cornell University en University of Vermont wijzen met een nieuw onderzoek, verschenen in Appetite, naar TV-koks als boosdoeners. Ze registreerden het gewicht en de lengte van 501 vrouwen van 20 tot 35 jaar oud en onderzochten hun eetgedrag en waar ze hun recepten vandaan haalden.

De vrouwen die veel naar kookprogramma’s kijken, bleken een hogere BMI te hebben dan vrouwen die er niet naar kijken. De respondenten die vervolgens ook nog de gerechten namaakten, waren gemiddeld 5 kilo zwaarder, dan diegenen die hun inspiratie ergens anders vandaan haalden. Dit bleek ook van toepassing voor recepten via de sociale media. Vrouwen die daar veel gebruik van maakten, wogen ook meer.

Kookshows promoten ongezonde gerechten
Kopieer niet zomaar alles van de TV-chefs. Die eten ook niet alles wat ze in hun shows klaarmaken
Volgens diëtist Lizzy Pope komt het doordat de recepten van kookprogramma’s niet altijd even gezond zijn, meldt NPR’s blog The Salt. Veel taartrecepten van Nigella Lawson of Rudolf van Veen zitten vol met room of boter.
Mede-auteur Brian Wansink zegt: “Onze bewondering voor de chefs maakt ons tegelijk blind voor de voedingswaarde van het voedsel dat hij bereidt. We letten dan niet op de hoeveelheid boter en room.”

Pope wilt absoluut dat mensen zo vaak mogelijk thuis blijven koken. Ze vindt echter wel dat we meer moeten nadenken over wat we klaarmaken. Kopieer niet zomaar alles van de TV-chefs, zegt ze. Die eten ook niet alles wat ze in hun shows klaarmaken.

Fotocredits: Rudolf van Veen
Dit artikel afdrukken