Onderzoekers analyseerden data van negen eerder gepubliceerde studies met een totaal van meer dan 430.000 deelnemers. Hieruit bleek dat het drinken van twee kopjes koffie extra per dag is geassocieerd met 44% minder risico op het ontwikkelen van levercirrose, een aandoening die onder meer ontstaat door overmatig alcoholgebruik.

Bij 3 kopjes nam het risico met 57% af en met vier kopjes zelfs met 65%
Eén tot vier kopjes
In acht van de negen studies nam het risico op levercirrose af, naarmate de hoeveelheid koffie steeg. Vergeleken met het drinken van geen koffie, verlaagde 1 kopje het risico met 22% en 2 kopjes met 44%. Bij 3 kopjes nam het risico met 57% af en met vier kopjes zelfs met 65%.

Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan een miljoen mensen aan levercirrose. Oorzaken hiervan zijn hepatitis, overmatige alcoholconsumptie, immuunziekten en leververvetting dat kan optreden als gevolg van onder meer diabetes of obesitas.

Onderzoeker Oliver Kennedy van de Southampton University meldt: “Levercirrose kan dodelijk zijn en er is geen goede behandeling voor. Daarom is het belangrijk dat het risico op het ontwikkelen van cirrose verminderd kan worden door het drinken van koffie, een goedkope, alomtegenwoordige en goed getolereerde drank.”

Koffie is een complexe mix die honderden stofjes bevat. Het is onduidelijk welke hiervan verantwoordelijk voor de bescherming van de lever
Gezonde keuzes
Kennedy waarschuwt wel dat in dit onderzoek is gekeken naar zwarte koffie en dat mensen nu niet moeten denken dat de consumptie van koffiedranken als een caramel latte, vol met suiker en slagroom, een goede manier is om levercirrose te voorkomen. Verder blijft een gezonde leefstijl belangrijk. “Hoewel koffie de kans op cirrose lijkt te verminderen, gaat het niet alle schadelijke effecten van bijvoorbeeld excessief alcoholgebruik of obesitas tegen.”

Of er nog verschil is tussen de gebruikte bonen of de manier van bereiden is nog niet bekend. “Koffie is een complexe mix die honderden stofjes bevat. Het is onduidelijk welke hiervan verantwoordelijk voor de bescherming van de lever,” aldus Kennedy.

Fotocredits: Long Black Coffee, Alpha.
Dit artikel afdrukken