2. Onlangs presenteerde het ministerie van EZ zijn voedselvisie. Het gebeurde in zo’n viezige Rotterdamse havenloods met een kok - met baard zonder hygiëne-netje en zo’n schoffiespet - die alles zelf maakt omdat dat veel beter heet. Vers natuurlijk. Dat is hip, ook al is het inhoudsloos en niets anders dan marketing en positionering van iets nieuws. Ook de detailhandel doet er flink aan mee. De Foodplaza’s en verspleinen met krijtborden, kratten en kisten schieten op als paddestoelen. Natuurlijk, want vers is kassa.
Doe normaal, wil ik roepen. Maar er is geen publiek voor3. De wereldvermaarde Amerikaanse cardioloog Dariush Mozzafarian modelleerde epidemiologische gegevens en beweerde ver over hun bewijskracht heen dat flink lagere prijzen voor verse groenten en fruit voor 10 maal zoveel gezondheidswinst zullen zorgen als bijvoorbeeld Vinkje of andere ‘eet gezonder campagnes’. Weg kassa, omdat de vers promotende professor ook een activist blijkt.
4. Vlees, brood, koekjes, hamka’s, gebak en bier worden gemaakt met glyfosaat. Precieze analysetechnieken tonen tegenwoordig feilloos de geringste sporen van landbouwgif in ons eten aan. Dat moet er dus uit, vinden NGO’s en daarom heel bewust Europa. “Maar weet u wel hoeveel veel vervelender spul er dan gespoten moet worden?” - vragen gifkenners die de feiten kennen en zich de gevolgen realiseren. Het maakt niet uit. Experts zijn boeven, want ze hebben ervoor gezorgd dat het goedje in mijn biertje zit. Het gevoel regeert. Op dit moment durft de EU niet eens meer te beslissen of glyfosaat in Europa per 1 juni nog wel mag of niet. Ik hou niet van glyfosaat, maar weet wel dat als de EU morgen het gebruik verbiedt, ons eten óf heel veel duurder óf nog giftiger wordt.
Doe normaal, wil ik roepen. Maar er is geen publiek voor. Ziet u de rode draad? Goeroe’s, overheden, NGO’s, wetenschappers en zakenlui surfen allemaal al zolang op de gevoelens van mensen dat we knotsknettergek los van de motor zijn geraakt. Hoe loopt dat af?
Fotocredits: Fokke & Sukke
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik denk dat het vooral de instituten zijn die er gek van worden... de meeste mensen die ik ken die zelf met voeding bezig zijn zijn juist heel blij met wat ze ontdekt hebben... voelen zich beter... en ja, dat gaat altijd gepaard met meet vers... je kunt het een hype noemen, maar ik denk dat het is wat mensen voelen, hoe ze zich voelen. Mensen die merken dat ze met wat kleine aanpassingen ineens veel meer energie hebben, helderder zijn, kun je niet meer overtuigen met één of andere theorie of de opmerking dat het slechts subjectief is... en terecht. Bij hoe je je voelt is jouw subjectieve ervaring het juiste uitgangspunt. Moet ik me er dan op basis van een of andere theorie van laten overtuigen dat ik me vergis en me eigenlijk niet goed voel? Hoe rationeel is dat.
@Lourens: de jongste vertaling van die -las masas- is idd de -massamens- geworden (las ik onlangs bij boekbespreking), ook in de vertaling van betiteling zit dus evolutie en vooruitgang (want ik als massamens voel me door dat -horde- toch wel denigrerend betiteld). Ooit was ik erg ontdaan toen Schuld en Boete van Dostojefski ineens Misdaad en Straf werd, een ordinaire misdaadroman dus, had ik me daarvoor als 17jarige nu al die 500 paginas gepsychologiseer en gefilosofeer doorworsteld, om een ordinaire misdaadroman op mijn lijstje te mogen zetten?? Het kan verkeren
Dick, jij als filosoof en francofiel hebt Tocqueville over de risicos van democratie toch wel gelezen? Het is allemaal oude koek, niets nieuws dus, ik ben zelf nu een oude zak, verbaas me dus allang niet meer over een en ander! En Popper was natuurlijk gewoon een gefrustreerde en bange Oostenrijker, die te dicht op de wereld van Stalin zat, 20 kilometers hemelsbreed ( en wij al die tijd lekker veilig onder de USA paraplu).
En @ Peter Jens #9: het schijnt dat ze ook in de Ukraine helemaal niet zo erg bezig zijn met ons referendum over een associatieverdrag, volgens Drinkwater in de VK heeft niemand die hij er daar over vroeg zelfs maar iets over gehoord!!
Ben het helemaal met Dick Veerman's bovenstaande analyse eens..... Om vervolgens ook te denken aan La rebelión de las masas (1929), van José Ortega y Gasset. Hij constateerde toen ook al dat het met mensheid (de horden) volledig de verkeerde kant op ging. 'In deze studie definieert hij de "massamens" als iemand die zichzelf ziet als "net als ieder ander" en hij betwijfelt of de horde in staat is om eigen baas te zijn.' De vraag is nu of Ortega (en Veerman) gelijk hebben in de pessimistische analyses. Tegelijkertijd is de analyse van Dick Belderbos over de ontwikkelingen nog veel pessimistischer.
De tragiek is dus eigenlijk dat we allemaal groot verval zien, ieder vanuit z'n eigen standpunt.
#14 Zo is dat Dick ,Goed stuk in de NRC ! ik kocht gisteren een Paasbrood bij A. Heijn, ik keek raar op: Het heette nu Feestbrood.. En Pechtold is natuurlijk geen Jan Terlouw, die op het laatste d-66 congres een staande ovatie kreeg na zijn rede over vooral ons Klimaat kreeg ! Hulde ook voor die CU van Seegers, die een van onze trouwste bondgenoten zijn in de strijd tegen het megalomane schiphol ! Ons Probleem : Het aantal burgers onder die herriebanen is vooralsnog in de minderheid.... Het grote graaien is er nog steeds .. Maar hoop ? ZEKER !