imageWaarom ook niet: sub-urbanisatie in een nieuwe vorm?

Burgers op een boerenerf hoeven geen bedreiging voor de landbouw te vormen. Dat stellen de landschapsarchitecten Ruut van Paridon en Karen de Groot. Zij bedachten het concept 'Knooperven', waar burgers bij elkaar op een erf wonen en het landschap eromheen beheren. Het idee wordt momenteel nader uitgewerkt samen met InnovatieNetwerk, Provincie Overijssel en de gemeente Tubbergen. In het Twentse landschap kunnen knooperven een impuls zijn voor de ontwikkeling van een functioneel grootschalige landbouw in een ruimtelijk kleinschalig landschap. Veel mensen uit de regio willen betaalbaar in het buitengebied wonen, in nabijheid van andere mensen en met veel ruimte voor werk- en hobbyruimtes.

Monumentale erfbebouwing in stand houden
De voorwaarde voor het toestaan van nieuwe woonfuncties op het Twentse platteland is dat de monumentale erfbebouwing en structuur behouden blijft, en dat er wordt geïnvesteerd in beplantingen en publiek toegankelijke routes over het erf. De knooperfbewoners zijn verantwoordelijk voor de aanleg én de in standhouding hiervan. Zo kunnen de cultuurhistorische waarden, de kwaliteit en toegankelijkheid van het lande­lijk gebied worden versterkt.

Meerwaarde voor stoppende boeren
Ook boeren hebben op een aantal manieren belang bij de ontwikkeling van
knooperven, menen Van Paridon en De Groot. Voor boeren die overwegen te stoppen met het bedrijf, kan knooperfontwikkeling tot een meerwaarde leiden. Allereerst financieel, maar het kan ook voor een boer aantrekkelijk zijn dat het erf voor de toekomst behouden blijft, en dat er ruimte is voor de boer of de kinderen om er zelf te blijven wonen.

Grote huiskavel voor de blijvers
Ook voor de boeren in de omgeving die willen doorgroeien biedt het knooperf perspectief, omdat er sneller land­bouwgronden vrijkomen. Dat kan via kavelruil. De agrarische bedrijfsvoering kan met de uitbreiding van de huiskavel verder worden geoptimaliseerd. De inzet is een herverde­ling van grond naar directe be­langen: de boer krijgt zoveel mo­gelijk aangesloten grond, de burger de landschapselementen zoals bos­jes, steilranden, houtwallen, zandpaden en dergelijke. Deze zullen met een publiek pad met het knooperf worden verbonden.

Agrarisch natuurbeheer
Indirect kunnen ook boeren die zich op verbreding richten profiteren van de versterking van de toegankelijkheid en aantrekke­lijkheid van het agrarische cultuurlandschap. Burgers, kunnen het onderhoud van de knooperven met de landschapselementen aan boeren uitbesteden. Op dit moment wordt aan de hand van concrete pilotlocaties de kansen en mogelijkheden voor het concept ver­der verkend. De ambitie is te komen tot een netwerk van knoop­erven, dat sterk verweven is met het agrarisch grondgebruik.


bron: Agrarisch Dagblad met dank aan agriholland
Dit artikel afdrukken