In minder dan 20 jaar is het aantal kinderen en jongeren onder de 25 jaar dat een vorm van kanker krijgt met 40% gestegen. Darmkanker bij deze groep is verdrievoudigd; schildklierkanker is meer dan verdubbeld. Het aantal kinderen en jongeren met kanker aan de eierstokken is gestegen met 50%. Ook het aantal gevallen van baarmoederhalskanker steeg met 50%.

'Verloren strijd'
Een deel van deze toename is louter statistisch. Meer screening en betere diagnostische tests zorgen voor meer geconstateerde gevallen van kanker. Toch is er volgens de onderzoekers sprake van een reële en veel belangrijkere toename van het aantal gevallen. Ze schrijven de stijging vooral toe aan luchtvervuiling, straling, obesitas, fast food en een gebrek aan beweging.

Denis Henshaw van de Bristol University is somber: “Van veel van de omgevingsfactoren is nu bekend dat ze carcinogeen zijn, zoals luchtvervuiling, pesticiden en sommige oplosmiddelen. Wat me het meeste zorgen baart is dat we om sommige dingen niet heen kunnen. Hoe kan je luchtvervuiling vermijden? Het voelt alsof het al een verloren strijd is.”

Precision medicine
De organisatie Children with Cancer UK maakte de cijfers bekend ter promotie van een vandaag begonnen driedaags congres, waar experts onder meer de mogelijkheden van precision medicine bespreken. Bij deze nieuwe manier van behandelen stemmen artsen medicatie en aanvullende interventies precies af op de genen, omgeving en leefstijl van de individuele patiënt, zodat de behandeling mogelijk doelgerichter is. Ze roepen de overheid op om deze behandelvormen vanaf 2020 voor ieder kind en iedere jongere beschikbaar te hebben.
Dit artikel afdrukken