imageDa's een interessante.

Kinderen vinden voedsel interessant en hebben een behoorlijke kennis van de herkomst en de gezondheid van voedsel. Maar ze kiezen voor eten wat lekker ruikt en er lekker uitziet. Daarnaast speelt een rol of ze het eerder gegeten hebben en of ze het mogen eten van hun ouders. Dit blijkt uit een onderzoek onder 532 basisschoolkinderen dat het LEI heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV. Onderzocht is of kinderen geinteresseerd zijn in voeding en wat hun basiskennis is. Het blijkt dat bijna alle kinderen weten dat melk van de koe komt. Niet alle kinderen weten dat sinaasappels niet in ons land buiten aan de bomen hangen en dat biefstuk niet van de kip komt.

Als kinderen op school Smaaklessen hebben gevolgd scoren ze beter op kennisvragen, evenals kinderen die geprikkeld worden door het proeven of voelen van een voedingsmiddel. De relatie tussen kennis en bewuste keuze is echter minder duidelijk aanwezig.

Naarmate kinderen ouder worden neemt de belangstelling voor gezonde voeding toe. Allochtone kinderen zeggen vaker rekening te houden met de herkomst van voedsel dan autochtone kinderen. Kinderen uit een gezin met een hogere sociaaleconomische status hebben net zo veel belangstelling voor de herkomst van voedsel als kinderen uit een gezin met een lagere sociaaleconomische status.

Rol ouders
Het blijkt dat de ouders nog in grote mate bepalen wat basisschoolkinderen te eten krijgen. Bij lunch en ontbijt is de vrijheid het grootst: 60% van de kinderen mag zelf het broodbeleg kiezen. Bij de keuze van het avondeten en van tussendoortjes is de invloed van de ouders veel groter.

Het ministerie van LNV zet met Smaaklessen in op bewustwording van het kind. Dit onderzoek laat zien dat de invloed van ouders op de voedselkeuze een niet te verwaarlozen factor is.

Zie voor meer informatie het rapport Biefstuk komt niet van de kip; De rol van herkomst en gezondheid in de voedselkeuze van kinderen op de site van het LEI.


bron: LEI -Wageningen UR met dank aan agriholland, download het rapport.
Dit artikel afdrukken