Medisch Spectrum Twente heeft als eerste ziekenhuis in Nederland met meer dan 350 bedden het Keurmerk Veiligvoedsel.nl ontvangen. Het bijzondere is in dit geval dat alle 34 afdelingen, van de centrale keuken tot en met de intensive care, afzonderlijk minimaal een 7,5 scoorden bij de auditing. Want slechts bij een score van een 7,5 of hoger wordt het keurmerk toegekend. De centrale keuken behaalde een 8,1. De keuring wordt ieder half jaar ziekenhuisbreed herhaald.
Na de Horeca lijkt nu ook de zorg het keurmerk voor voedselveiligheid op te pakken. Goede voeding ondersteunt het herstel van de patiënt. Het keurmerk dat als sticker herkenbaar op de deur is aangebracht, verzekert de patiënt van de verlangde keuze voor veilig en lekker eten. “Zorginstellingen kunnen zich hiermee positief onderscheiden”, aldus woordvoerster Eliza van Hout van de Stichting Veiligvoedsel.
In de anderhalf jaar dat het keurmerk bestaat heeft de Stichting Veiligvoedsel.nl inmiddels een veertigtal kleinere zorginstellingen gecertificeerd. Volgens Van Hout lopen er bij zorginstellingen steeds meer begeleidingstrajecten voor certificering van de voedselveiligheid. “We zijn in het noorden begonnen en de belangstelling verspreid zich als een olievlek over het land.”
Dit artikel afdrukken
Na de Horeca lijkt nu ook de zorg het keurmerk voor voedselveiligheid op te pakken. Goede voeding ondersteunt het herstel van de patiënt. Het keurmerk dat als sticker herkenbaar op de deur is aangebracht, verzekert de patiënt van de verlangde keuze voor veilig en lekker eten. “Zorginstellingen kunnen zich hiermee positief onderscheiden”, aldus woordvoerster Eliza van Hout van de Stichting Veiligvoedsel.
In de anderhalf jaar dat het keurmerk bestaat heeft de Stichting Veiligvoedsel.nl inmiddels een veertigtal kleinere zorginstellingen gecertificeerd. Volgens Van Hout lopen er bij zorginstellingen steeds meer begeleidingstrajecten voor certificering van de voedselveiligheid. “We zijn in het noorden begonnen en de belangstelling verspreid zich als een olievlek over het land.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@ jacobus, dat spelletje laten ze bij ons in de opleiding koks doen door eerste jaars koks. Ze moeten het net zolang doen totdat ze het foutloos gedaan hebben. Goeie oefening ;-) Want zo dient het er tegenwoordig aan toe te gaan in een keuken.Lastig in het begin, maar een routine als je als vakman actief bent.
Floor, dat is een boeiend onderwerp. Natuurlijk is 'lekker' - net als 'gezond' in AH's Gezonde Keuze' en of 'ik kies bewust' - een volstrekt contextueel en persoonlijk begrip.
Niemand gaat voor mij bepalen wat ik 'lekker' moet vinden. Dat kan ook helemaal niet want ik waardeer zelfs dezelfde smaak op moment t en moment t+99 heel anders.
Toch is er naar mijn vaste overtuiging zoiets als een objectieve en meetbare smaakkwaliteit. De methode om die vast te stellen is louter statistisch; de theorie die eruit komt is niet wetenschappelijk (maar welke theorie mag wetenschappelijk onderbouwd heten?) maar verklarend. Pragmatisch dus, maar zelfs bruikbaar voor bedrijven die er geld mee zouden willen verdienen.
De resultaten van zo'n meting (vast te stellen met een bijv. een Kohonen-analyse, of andere multivariate clusteranalyses) zullen, zo verwacht ik, statistisch relevante uitkomsten laten zien over groepen respondenten in een aantal groepeerbare situaties in combinatie met een aantal clusterbare 'eetervarings'-kaders. Daarbinnen is 'lekker' vervolgens steeds wat de verwachting van een 'type' met een wel gedefinieerde 'ervaringsachtergrond' en een dito gedefinieerde 'context' overtreft. Lekker wordt dus een contextueel kwaliteitsbegrip in de zin van 'lekkerder dan'. 'Het lekkerst' is de hoogste kwaliteit. Als we die kandideren voor het 'lekker'-keur zijn we ergens.
Ik ben bang dat deze aanpak stukken coherenter en verantwoorder is dan de genoemde gezonde en bewuste keuren ;-)
Over deze aanpak moet ik nog altijd wat schrijven. Maar er gebeurt hier al zoveel dat ik er nauwelijks aan toekom. Ik geef een seintje als het online gaat.
@Dick
"Een inhoudelijk echt betekenisvol Lekker-keurmerk zou er overigens best mogen komen."
Volgens mij val je in dezelfde kuil als de "gezond" logo adepten en de "kwaliteit" adepten. Wat is lekker, gezond, kwaliteit? Één keer per jaar bak ik oliebollen. Heerlijk, en niet ongezond. Maar als ik ze elke dag zou eten, ...
Ik ben bang dat je er niet komt met keurmerken, die per definitie aan producten hangen. Niet voor schijnbaar "hard meetbare" aspecten (gezond), en al helemaal niet voor de aan (zintuigelijke) waarneming gekoppelde aspecten. Daar kan je hooguit kwalitatief vergelijkende uitspraken over doen: "Jonnie de Boer kookt lekkerder dan de Febo", "De vishandel levert betere kwaliteit dan de Lidl". Maar af en toe een patatje bij de Febo kan ook lekker zijn, en een stukje Snoekbaars van de Lidl heeft ook kwaliteit (zie recente bijdrage Wouter Klootwijk).
Ik heb eens een tekenfilmspelletje van ons aller Unilever Voedingscentrum mogen bewonderen, gemaakt voor kinderen. Daarin moest je hygiënisch kipfilet klaarmaken. Volgens mij duurde het wel een dag voordat je het in een pan op het vuur had staan, je mocht niets met je handen aanraken, de rauwe kipfilet met mes en vork snijden, hetzelfde mes en vork niet op het aanrecht leggen enzovoort. We hebben het hier dus over thuis koken.
Waarempel, het spel staat nog online! Test je hygiënekennis met het spel "Kiplekker"! En pas op voor de kok, die loopt heel snel rood aan...
Precies Floor. Voedselkwaliteit staat niet voor smaakkwaliteit. Netzomin als Biologisch, Streek, Slow, Vergeten of Fair Trade voor Lekker staan. Waarom denkt iedereen dat toch?
Van Lekker Veilig naar Lekker en Veilig is kennelijk snel gezegd door mensen die zelf ook al niet meer weten wat lekker is.
Een inhoudelijk echt betekenisvol Lekker-keurmerk zou er overigens best mogen komen.