image

Een opmerkelijke nieuwtje op het gebied van nationale eer en kwaliteitscontrôle: Japan gaat toezicht houden op Japanse restaurants in het buitenland. Immers, het is ondenkbaar dat wat de Japanse eer niet hoog houdt, toch Japans mag heten.

Het lijkt me bijna het omgekeerde van wordnappen, de devaluatie van alle culinaire begrippen zoals wij Westerlingen die toepassen. Hoewel ik moet glimlachen, doet het me ook deugd dat er wel degelijk oog voor 'echt' blijkt te bestaan. Snijden de koks de tonijn wel goed? Is de rijst plakkerig genoeg? Is dat paprika in uw sushi? De Japanse regering gaat restaurants in het buitenland aanpakken die zichzelf afficheren als authentiek Japans, maar die het culinaire niveau van het thuisland niet halen.

Donderdag stelde Tokyo een team van voedselexperts samen dat zich zal buigen over de mogelijke invoering van een keurmerk dat restaurants die echt traditioneel Japans voedsel serveren moet onderscheiden van de neppers.

Doel van het keurmerksysteem is de authentieke culinaire cultuur van Japan in het buitenland te promoten, aldus het ministerie van landbouw. Ook moet het systeem de Japanse landbouwexporten een impuls geven en Japanse voedselbedrijven helpen hun waren in het buitenland te verkopen. Het is nog niet duidelijk wanneer het systeem in werking treedt.


bron agripress.be
Dit artikel afdrukken