Wie dacht dat er alleen fraudes in vlees plaatsvinden en wie dacht dat alleen beestjes in je vleesjes zittten, komt bedrogen op. De grote Franse supers Carrefour, SuperU en Intermarché blijken fraudeleuze 'made in Italy' tomatensauzen op basis van concentraat uit China en de VS te verkopen. Dat maakte France 3 in een uitzending duidelijk.



Dat kan legaal omdat ook verwerkt in Italië 'made in Italy' is. Kosher is het echter niet. Vooral niet omdat er ook nog wat extra eiwit meekomt in de vorm van wormen die in de soms bedorven blikken tomatenconcentraat huizen (gruwel even lekker door de documentaire). Een ex-werknemer vertelt dat het gebruikelijk is dat de wormen zoveel mogelijk worden weggeveegd. Vervolgens gaat er een beetje zout en water bij en wij hebben een heerlijke saus.

Gebeurt dit alleen bij Franse supers? Nee hoor, dit spul gaat vermoedelijk naar alle Europese landen. Mogelijk dus ook naar Nederland. Je weet het alleen niet en het valt niet te controleren. Het verhaal lijkt verdacht veel op dat van de NVWA in Nederland. Het zou niet moeten mogen en de wet is niet meer wat consumenten ervan zouden verwachten.

Spaghetti Bolognese met kant-en-klare saus Made in Italy. Eet smakelijk!

Hier moeten natuurlijk Kamervragen over gesteld worden. Maar wat moet onze staatssecretaris antwoorden? Wij weten het wel: 'de Italianen doen hun werk niet'. Dat zeggen zij ook over ons. De vraag is vooral: gaat Brussel de wet nog een keertje moderniseren en doen handhaven door al die bananen- en andere boevenstaten?

Fotocredits: still, France 3
Dit artikel afdrukken