Italiaanse varkens die we hier als topvleeswaar terug laten komen, zijn vaak geboren in Nederland. Toch mogen ze Italiaans - of Spaans, Duits en Frans - heten. Dat komt omdat de varkens na hun Hollandse baby- en kleuterpot hier, écht Italiaans, Duits, Frans of Spaans zijn gaan eten. In Italië is dat m.n. wei, het restproduct van de melk dat niet in de Parmezaanse kaas gaat.
Daar worden het dus melkmuilen. Da's niet eens onnederlands, maar die dieren verdienen er hun buitenlandse inburgering en nieuwe paspoort mee.

Klootwijk aan Zee liet vorig jaar ongecensureerd zien dat Ierse mosselen Zeeuws worden door ze te dopen in Zeeuws water. In Zeeland zelf ontstond ruzie tussen de gevestigde mosselhandelaren en een nieuwkomer. Niet door Klootwijk, maar vanzelf.
De nieuwkomer verkoopt ongedoopte Ierse en wil die ook als Zeeuwse kunnen verkopen omdat de Zeeuwse tenslotte ook Ierse zijn.

Ruzie in een glas Oosterschelde water met daarin een genepte mossel vanwege het mosseltekort in Nederland?

Dat is inmiddels de vraag waar een rechter zich over moet buigen. De Zeeuws-Vlaamse blogster Petra de Boevere stuurde me deze reportage van de Wereldomroep. Luister vooral even naar het radiofragment waarin Edwin Foudraine van grootmosselaar Prins & Dingemanse uitlegt dat dopen net zoiets is als de manier waarop Nederlandse varkens Italiaans worden. De waterfilteringscapaciteit van een mossel is zo groot dat hij al Zeeuws genoemd mag worden als hij een paar dagen in Zeeuwse wateren heeft gelegen. Daar wordt hij wezenlijk Zeeuws van.
Erwin Bastemeijer van SE Zeeland, de nieuwkomer, vindt dat onzin.

Daar staat de rechter dan: is een Ierse mossel die een paar dagen in Zeeuws water verwatert hetzelfde als het Hollandse varkentje dat in Parma een paar maanden Parmezaanse wei drinkt?

Moeilijk op te lossen van achter de bank van de rechtbank. Je zult er voor moeten proeven, want ook Foudraine geeft toe dat Ierse, Zeeuwse, Wadden-, Duitse en Deense mosselen allemaal van hetzelfde type zijn. Hun Zeeuws zijn, is dus een stukje Oosterschelde terroir wat er als het ware aanvliegt omdat een mossel een pompsysteem van jewelste heeft.

Varkens zitten al met een maand of 6 op 100 kilo buitenlands vlees. Na 9 maanden zelfs al op 160.
Maar mosselen spannen de kroon. Na een paar dagen zijn ze, zeg maar, helemaal ingeburgerd.

Supersnel, maar waarom zou het niet waar zijn?

Fotocredits: Opening mosselseizoen 2015, Mosselbureau
Dit artikel afdrukken