In thee zit een stofje waar je nierstenen van krijgt. Van warme thee drink je nooit genoeg om er last van te krijgen, maar van koude thee die je drinkt om je dorst te lessen wel.
Dat zegt John Milner van de medische faculteit van de Amerikaanse Loyola University in FoodNavigator.
Oxaalzuur, of zuringzuur, is een in de natuur voorkomend zuur. Het zit bijvoorbeeld in rabarber, spinazie, klaverzuring en peterselie. Voedingsmiddelen met behoorlijke hoeveelheden oxaalzuur zijn cacao, chocolade, de meeste noten, bessen, bonen en bieten. Volgens John Milner zit het dus ook in (afgekoelde) thee. Bij een normale stofwisseling wordt oxaalzuur weer via de urine uitgescheiden, maar bij te hoge concentraties kan het zich binden met calcium tot onoplosbare calciumoxolaatkristallen - het hoofdbestanddeel van nierstenen. Overigens wordt naar de oorzaak van nierstenen nog veel onderzoek gedaan.
Milner stelt dat het drinken van veel koude thee voor problemen kan zorgen, vooral voor mensen die toch al gevoelig zijn voor de meest voorkomende vorm van nierstenen. Hij onderschrijft de theorie dat nierstenen zich vormen als je niet genoeg drinkt. In de (warme) zomertijd drogen mensen gemakkelijker uit doordat ze veel zweten. Omdat water maar water is, drinken veel Amerikanen 'iced tea', afgekoelde thee met ijsklontjes - in restaurants krijg je vaak de keus tussen iced water en iced tea, die laatste altijd geserveerd met een keur aan zoetstoffen. Ook maken veel mensen thuis zelf iced tea.
Voor de goede orde: dit bericht gaat over koude thee en niet over de diverse Ice Tea frisdranken die mensen het gehele jaar door drinken. Die bevat vooral suiker als actieve stof. Daar word je dik van.
Fotocredits: Vilseskogen
Dit artikel afdrukken
Oxaalzuur, of zuringzuur, is een in de natuur voorkomend zuur. Het zit bijvoorbeeld in rabarber, spinazie, klaverzuring en peterselie. Voedingsmiddelen met behoorlijke hoeveelheden oxaalzuur zijn cacao, chocolade, de meeste noten, bessen, bonen en bieten. Volgens John Milner zit het dus ook in (afgekoelde) thee. Bij een normale stofwisseling wordt oxaalzuur weer via de urine uitgescheiden, maar bij te hoge concentraties kan het zich binden met calcium tot onoplosbare calciumoxolaatkristallen - het hoofdbestanddeel van nierstenen. Overigens wordt naar de oorzaak van nierstenen nog veel onderzoek gedaan.
Milner stelt dat het drinken van veel koude thee voor problemen kan zorgen, vooral voor mensen die toch al gevoelig zijn voor de meest voorkomende vorm van nierstenen. Hij onderschrijft de theorie dat nierstenen zich vormen als je niet genoeg drinkt. In de (warme) zomertijd drogen mensen gemakkelijker uit doordat ze veel zweten. Omdat water maar water is, drinken veel Amerikanen 'iced tea', afgekoelde thee met ijsklontjes - in restaurants krijg je vaak de keus tussen iced water en iced tea, die laatste altijd geserveerd met een keur aan zoetstoffen. Ook maken veel mensen thuis zelf iced tea.
Voor de goede orde: dit bericht gaat over koude thee en niet over de diverse Ice Tea frisdranken die mensen het gehele jaar door drinken. Die bevat vooral suiker als actieve stof. Daar word je dik van.
Fotocredits: Vilseskogen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Warme thee dan maar of groene thee. Daarin zit epigallocatechine gallaat dat niersteenformatie juist lijkt te remmen.
J Endourol. 2006 May;20(5):356-61.
Effects of green tea on urinary stone formation: an in vivo and in vitro study.
Jeong BC, Kim BS, Kim JI, Kim HH.
Source
Department of Urology, Seoul National University College of Medicine and Clinical Research Institute, Seoul National University Hospital, Seoul, Korea.
Abstract
PURPOSE:
We evaluated whether epigallocatechin gallate (EGCG), a main constituent of green tea polyphenols, could protect against cellular toxicity by oxalate and whether green tea supplementation attenuates the development of nephrolithiasis in an animal model.
MATERIALS AND METHODS:
Cells of the NRK-52E line were incubated with different concentrations of oxalate with and without EGCG, and toxicity and malondialdehyde assays were done to investigate the cytotoxic effect of oxalate and the anti-oxalate effect of EGCG.. In a second series of experiments, male Sprague-Dawley rats were divided into three groups. Group 1 animals (controls) were fed regular chow and drank water ad libitum; group 2 animals were fed chow containing 3% sodium oxalate with the administration of gentamicin (40 mg/kg) and drank water ad libitum; group 3 animals were fed the same diet as group 2 with gentamicin administration and drank only green tea. Rats were killed 4 weeks later after a 24-hour urine collection, and the kidneys were removed for morphologic examination.
RESULTS:
As oxalate concentrations increased, the number of surviving cells decreased, and the formation of free radicals increased. The administration of EGCG inhibited free-radical production induced by oxalate. Green tea supplementation decreased the excretion of urinary oxalate and the activities of urinary gammaglutamyltranspeptidase and N-acetylglucosaminidase. The number of crystals within kidneys in group 3 was significantly lower than in group 2.
CONCLUSIONS:
Green tea has an inhibitory effect on urinary stone formation, and the antioxidative action of EGCG is considered to be involved.
Nutr Rev. 2000 Jan;58(1):1-10.
Tea and health.
Trevisanato SI, Kim YI.
Source
Banting and Best Institute of Medical Research, University of Toronto, ON, Canada.
Abstract
Tea is a pleasant, popular, socially accepted, economical, and safe drink that is enjoyed every day by hundreds of millions of people across all continents. Tea also provides a dietary source of biologically active compounds that help prevent a wide variety of diseases. It is the richest source of a class of antioxidants called flavonoids and contains many other beneficial compounds such as vitamins and fluoride. A growing body of evidence suggests that moderate consumption of tea may protect against several forms of cancer, cardiovascular diseases, the formation of kidney stones, bacterial infections, and dental cavities. Future research needs to define the actual magnitude of health benefits, establish the safe range of tea consumption associated with these benefits, and elucidate potential mechanisms of action.