Dat zegt John Milner van de medische faculteit van de Amerikaanse Loyola University in FoodNavigator.

Oxaalzuur, of zuringzuur, is een in de natuur voorkomend zuur. Het zit bijvoorbeeld in rabarber, spinazie, klaverzuring en peterselie. Voedingsmiddelen met behoorlijke hoeveelheden oxaalzuur zijn cacao, chocolade, de meeste noten, bessen, bonen en bieten. Volgens John Milner zit het dus ook in (afgekoelde) thee. Bij een normale stofwisseling wordt oxaalzuur weer via de urine uitgescheiden, maar bij te hoge concentraties kan het zich binden met calcium tot onoplosbare calciumoxolaatkristallen - het hoofdbestanddeel van nierstenen. Overigens wordt naar de oorzaak van nierstenen nog veel onderzoek gedaan.

Milner stelt dat het drinken van veel koude thee voor problemen kan zorgen, vooral voor mensen die toch al gevoelig zijn voor de meest voorkomende vorm van nierstenen. Hij onderschrijft de theorie dat nierstenen zich vormen als je niet genoeg drinkt. In de (warme) zomertijd drogen mensen gemakkelijker uit doordat ze veel zweten. Omdat water maar water is, drinken veel Amerikanen 'iced tea', afgekoelde thee met ijsklontjes - in restaurants krijg je vaak de keus tussen iced water en iced tea, die laatste altijd geserveerd met een keur aan zoetstoffen. Ook maken veel mensen thuis zelf iced tea.

Voor de goede orde: dit bericht gaat over koude thee en niet over de diverse Ice Tea frisdranken die mensen het gehele jaar door drinken. Die bevat vooral suiker als actieve stof. Daar word je dik van.

Fotocredits: Vilseskogen
Dit artikel afdrukken