Lees het onderstaande en je weet hoe het er voor staat. Drijfzand. Er is werk aan de winkel.
Hoeveel liters water kost de productie van een kilo rundvlees nu echt? Meatandmeal.nl ging een uurtje googelen en merkte dat er maar wat geroepen wordt. Niemand schijnt het écht te weten...
De liters water die nodig zijn voor een kilo rundvlees zijn altijd een populair terugkerend onderwerp bij tegenstanders van vlees of milieuactivisten. Maar wie even googelt, merkt dat de genoemde hoeveelheden keer op keer veranderen.
6.000 liter
Arjen Hoekstra van de UT in Twente becijferde deze week bijvoorbeeld dat er 16.000 liter water nodig is voor een kilo rundvlees, maar eerder werd op de website duurzamedinsdag.nl 15.500 liter genoemd.
Oké, een paar honderd liter water meer of minder dat kan nog.
100.00 liter
Maar wat is er dan gebeurd met de hoeveelheid die genoemd werd door David Pimentel, waterspecialist aan de Cornell University? Hij sprak enkele jaren geleden over 100.000 liter water per kilo rundvlees.
En dit getal werd maar al te graag overgenomen in anti-vleespleidooien door de Partij voor de Dieren.
15.000-100.000 liter
Maar... die blijkt het nu toch ook niet helemaal zeker te weten. Want de dierenpartij sprak tijdens de behandeling van het Burgerinitiatief ‘Stop Fout Vlees’, van Milieudefensie in de Tweede Kamer, namelijk ineens over 15.000 tot 100.000 liter water. Daar zit nogal wat tussen…
24.000 liter
Wetenschappers van het Unesco Instituut voor Water Educatie kwamen eerder echter met een heel ander getal: 24.000 liter water per kilo rundvlees.
50.000 liter
Moeten we de Australische organisatie CSIRO dan maar niet meer geloven? Die zegt volgens het Vegetarian Network Vicotria in Australië namelijk dat een kilo rundvlees 50.000 liter water kost.
25.000 liter per 0,2 kilo
Heeft milieueconoom Lorenzo Pellegrini het dan toch bij het verkeerde eind gehad toen hij zei dat de productie van twee ons rundvlees namelijk 25.000 liter water kostte…
Kennelijk had Pellegrini ongelijk, want wie nóg verder googelt ziet op de website vlees.ws dat een kilo biefstuk 22.500 liter water kost.
35.000 liter
Maar nog meer googelen levert wéér andere cijfers op. Volgens de website Leerwiki.nl kost de productie van een kilo rundvlees namelijk ‘maar’ 35.000 liter water.
18.000 liter
‘Nee’, zegt het bedrijf Lenntech in Rotterdam, dat gespecialiseerd is in waterbehandeling en purificatie. ‘Eén pond rundvlees kost 9.000 liter water.' Dus het is 18.000 liter per kilo?
We verdrinken bijna in de verschillende hoeveelheden die worden genoemd. Om enige duidelijkheid te krijgen zochten we daarom maar het aantal ‘hits’ dat google gaf op bepaalde hoeveelheden liters water voor een kilo rundvlees. Dat leverde het volgende op:
100.000 liter - 1.570 hits
50.000 liter - 1.430 hits
16.000 liter – 18.200 hits
11.250 per pond rundvlees – 34 hits
15.000 liter - 8.480 hits
Snapt u het? Dan wij ook...
bron: meat&meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zitten bij die kubieke meters ook het besproeien van gras, het maken van beton voor de schuur, voedselproductie voor het beest ingecalculeerd?
Of gaat het alleen om water dat direct ten goede van het dier komt?
"Iedereen roept maar wat over rundvlees en water"
Er is hier en daar toch wel een onderbouwing gegeven?
Hoe dan ook, ons gehele productiesysteem is te belastend op het moment. Er moeten keuzes gemaakt worden en technieken moeten worden verbeterd. Maar je verbetert de wereld niet door simpelweg een streep door de productie van koeien te zetten, met als onderliggende motivatie dat een kleine actievoerende minderheid het vlees niet lekker vindt.
Het moet mogelijk zijn om echt lekker dierlijk vlees te kweken zonder een hele koe te laten groeien en zo voor meer efficiëntie te zorgen. Het zou en het bio-industrievraagstuk oplossen en het vegetariërs vraagstuk. Immers, dierlijk vlees dat niet van een koe is, zou je als vegetarisch kunnen opvatten.
Joris illustreert hier de oude wijsheid:
Ze dronken een glas,
Ze deden een plas,
En alles bleef zoals het was.
Antoine Lavoisier, de vader van de scheikunde, schreef: "Rien ne se crée, rien ne se perd".
Wat ik nou nooit begrepen heb, is hoeveel procent van dat water dan 'verloren' is.
1) Welk deel is -voor mensen geschikt drinkwater
2) Welk deel is door de mens gezuiverd drinkwater
3) Welk deel is definitief onbruikbaar voor de waterkringloop
4) Welk deel moet opnieuw gezuiverd worden?
5) Welk deel verdampt weer vrolijk en regent op de akkers?
Wat te denken van het productiewater wat een senseo verorberd. Een senseo heeft 70 liter productiewater nodig voor het maken van het apparaat. Als je even verdere googeld op dit soort zaken denk je wel twee keer na voortaan...